it´s too late to be late again

Články



Fitbit Versa 2


Sportovní hodinky mi udělaly radost.

O tom, jak jsem se rozhodoval mezi několika hodinkami a aplikacemi kvůli sledování aktivit jsem už psal. Nakonec jsem si vybral a po měsíci užívání mám první zkušenosti. Zůstal jsem věrný tradici posledních čtyř let a pokračuji s Fitbitem. A tak po dvou náramcích řady Charge mám hodinky Versa 2. Je to výhra?

Začnu tím, co vás může odradit. Funkčnost u mne je o propojení s iPhonem, Androidí aplikaci Fitbit jsem neřešil. Pokud chcete využívat notifikace, můžete. Jejich nastavení se podařilo až na několikátý pokus, což v iOS nebývá zvykem. Od té doby ale upozornění fungují dobře. Nemůžete na ně odpovídat, tato vymoženost je jen v Androidu.

Hodinky Fitbit Versa 2

Aplikace v hodinkách. Několik nativních a docela užitečných jsem si nechal a přidal pouze kalkulačku. Synchronizace ale občas vázne, příkladem je Weather. Počasí není moc živé a s aktuální polohou mívá problém. Hodinky nemají GPS, ale polohové informace si berou z mobilu. Podobně pracuje propojení se sportovní aplikací Strava. Ta je předinstalována a díky jednoduchosti moc hezká. Já ji používám jen jako zálohu pro běhy. Aplikace Agenda je propojena s Kalendářem v mobilu a upozorňuje vibracemi.

Předinstalované hudební aplikace Spotify a Deezer nepoužívám, ale možnost nahrání vlastní kolekce je výborná. Hodinky nemají reproduktor, takže musím používat bezdrátová sluchátka. Hlasovou asistentku Alexa nepotřebuji, na hodinkách v naší lokalitě ani nefunguje. Fitbit Pay (Wallet) asi nebudu chtít aktivovat nikdy. Aplikací pro Fitbit je docela dost, ale k čemu vlastně? Bavíme se o hodinkách.

Fitbit a běh

Jenže Versa jsou určeny pro sport. A v této oblasti pracují skvěle. Celodenní nošení je v pohodě, průběžné měření kroků a tepové frekvence perfektní. Stejně tak schody a upozornění na dlouhé sezení bez pohybu. Neustálé sledování musí bavit každého experimentátora. Propojení s GPS v telefonu se nastavuje snadno a intuitivně, poté můžete vyrazit na túru nebo vyběhnout.

Výdrž je šestidenní, dobíjení o dvou hodinách. Displej Amoled nemá chybu, navíc je chráněn sklem Gorilla Glass 3. Dotyk je bezproblémový a navigace v hodinkách logická. Z pohledu celodenního sledování aktivit jsou Versa 2 opravdu užitečné. Spánek pravidelně neměřím, ale pokud chcete, tak prosím. Zmiňovat statistiky je asi zbytečné, pro mne jsou týdenní důležitější než každodenní. Držím si historicky 70 tisíc kroků týdně a bývám pravidelně hodně nad.

Jestli vám jde o styl ekosystémové synchronizace, doporučuji hodinky od stejného výrobce jako mobil. Zcela vážně jsem řešil i Apple Watch, ale já vlastně nepotřebuji náhradu mobilu. Fitbit je z hlediska operačního systému univerzální a primární zaměření na amatérský sport prioritní. Baví mne hodinky, mobilní aplikace i komunitní síť, kde jsem ve skupině Running. Naprostá většina členů běhá jako já rekreačně a fotky z celého světa jsou zajímavé.

Koupit, nebo nekoupit? I vzhledem k ceně jsem opravdu spokojen, po počátečním hraní a testování hodinek zbytečné aplikace spíše mažu. Nepotřebuji mít na ruce počítač. Design je promyšlený, hezčí zpracování asi neznám. Řemínky jsou vyměnitelné, akorát je nelze u nás sehnat. V balení jsou k dispozici dvě velikosti, výměna není tak pohodlná jako u Apple Watch, ale kolikrát budu pásek měnit?

Jsem opravdu zvědav, co s Fitbitem vymyslí nový majitel Google. Jestli do hodinek dostane víc svého ekosystému, nebo jen bude udržovat současný trend.

08-03-2020

Na Timovi
Ve světě