it´s too late to be late again

Články



Vhodná fitness aplikace?


Vybírám aplikaci pro měření běhů a sledování statistik.

Krátké ohlédnutí. Mám za sebou přibližně 7 let běhání s aplikací Sportstracker a 4 roky s Fitbitem. Tu první jsem používal už na Nokii N8 se Symbianem (vzpomínáte na tento excelentní mobil?). Přestup k Fitbitu souvisí s pořízením náramku Charge HR a po dvou letech Charge 2. Teď se rozhoduji, co dál? Vybírám ze tří alternativ a není to jednoduché.

Chci celodenní měření tepové frekvence a počtu kroků. A místo náramku hodinky. Na běhání ani ne, stejně mívám u sebe mobil. Dále aby se údaje synchronizovaly, rád svá data používám, když učím statistiku. Také by aplikace měla umět využít fotografie z mobilu, export na Twitter a Instagram mne baví. Nakonec jsem zkusil tři, které to splňují (viz níže). Nainstaloval je na mobil a několikrát vyzkoušel při jednom běhu najednou. Tady jsou výsledky.

Fitbit a jeho vazba na hodinky Versa 2. Aplikaci mám hodně zažitou, v běhání jde o 4 tisíce kilometrů. Hodinky jsou skvělé a nabízejí všechno, na co jsem zvyklý. Plus další aktivity navíc. Tady spíše přemýšlím nad aplikací, protože po aktualizacích občas funguje trochu překvapivě (iOS). Měření vzdálenosti podle GPS je přesné, neumí ale bez hodinek sledovat převýšení. Fitbit má i vlastní komunitní síť se skupinami podle typu cvičení.

A taky se trochu bojím, co s Fitbitem provede Google poté, co jej koupí. Aby to nedopadlo jako s Motorolou. Fitbit nekomunikuje s aplikací Zdraví, skvěle ale synchronizuje se Stravou.

Nike Run Club (NRC) a jeho propojení s Apple Watch 3, jejichž cena je po slevě srovnatelná s hodinkami od Fitbitu. Asi nejvíce doporučovaná aplikace pro běhání s Apple Watch je hodně intuitivní a přehledná. Nevýhoda je v omezení pouze na běh, začal jsem jezdit na koloběžce a aplikace není pro cyklisty. Sympatický je výběr údajů na fotografii včetně náčrtu trasy. A také komunitní klub pro sdílení výsledků.

Jak to je s měřením vzdálenosti? Na trase okolo 9 km přidala 700 metrů, což samozřejmě není nic hrozného. Zajímavé je, že vždy až v druhé části běhu, první úsek odpovídal Fitbitu téměř stejně. V kombinaci s hodinkami to je možná přesnější, ale zkušenost říká, že GPS bývá silnější v mobilu. Na druhé straně je jasné, že Apple Watch budou výrobcem podporovány výrazně a jsou jistota.

Mi Fit a využití chytrých hodinek Amazfit GTS od Xiaomi. Původně jsem se rozhodoval mezi předchozími dvěma, dnes ale mám aplikaci k chytré váze Scale 2 a je velmi přehledná. Lze ji využívat pro běh i cyklistiku. Výstupy jsou jasné a díky růstu Xiaomi můžeme předpokládat, že se aplikace bude vylepšovat. Při běhu Mi Fit vzdálenosti trochu zkracuje. Na uvedených 9 km o 330 metrů, což docela jde.

Problém je ale v tom, že nové typy hodinek využívají synchronizaci s novější aplikací Amazfit a není mi jasné, co bude s tou původní. Používat dva programy od jedné firmy nechci. Podobně jako u NRC se data načítají do nativního prostředí Zdraví a propojení s iOS je v pohodě.

Výstup z aplikace Fitbit
Výstup z aplikace Fitbit

Výstup z aplikace NRC
Výstup z aplikace Nike Run Club

Výstup z aplikace MiFit
Výstup z aplikace Mi Fit

26-01-2020

Na Timovi
Ve světě