it´s too late to be late again

Články



Amazon Kindle 3 (3)


Kde začíná a končí inovace?

Kromě běžné četby, o které jsem psal v minulém článku, je zajímavé i pracovní využití čtečky. Mám v ní několik materiálů, které potřebuji běžně studovat a často jde o desítky stran. Taška se mi hodně odlehčila a jde opravdu jen o zvyk. Skutečnost, že si můžu k materiálům přidávat vlastní poznámky, je k nezaplacení. Texty jsou většinou v dokumentačním formátu, takže přes online konverzi a svůj účet u Amazon.com je mám během několika minut ve čtečce. Díky uspořádání do kolekcí se nepletou s knihami ani dalšími články.

Zatím jsem se nezmínil, že Kindle má i mp3 přehrávač. Hraje velmi slušně, jinak jde ale pouze o příjemný bonus. Adresářová struktura, kterou si připravíte v počítači, nemá žádný smysl, protože písně hrají podle svého řazení bez možnosti výběru skladby. Pouze můžete přeskakovat na další. Ale jako kulisa ke čtení se hodí.

Další zatím neuvedenou přidanou hodnotou je internetový prohlížeč. Je velmi rychlý a zobrazuje věrně, samozřejmě v 16 odstínech černobílého kontrastu. Ovládání se ale řídí klávesami a vyžaduje si zvyknout. Vedle mobilů s daty nemá asi šanci, ale občas se hodí, když se budete nudit na nějakých neproduktivních poradách. Já jsem si nastavil do záložek formáty pro mobilní prohlížeče, jednak jsem na ně zvyklý z iPodu, a dále je zobrazení výrazně rychlejší. Pokud byste si chtěli zahrát hry, jsou zde připraveny dvě, tradiční miny a piškvorky. Je možné si zakoupit i další, žádné zdarma jsem zatím neobjevil.

Amazon Kindle 3 určitě není poslední verze. Jde ale o velmi povedené zařízení, u kterého vcelku nic zásadního nepostrádám. Není to tablet, takže srovnávat nelze. Jediná oblast pro posouzení je právě četba knih, zde Kindle vítězí, ale u tabletů nejde o primární funkci. Skvělá výdrž a pohodové ovládání, dostatek knih, využití Internetu, trocha hudby, to vše dělá z čtečky příjemného společníka na cesty. Mám vyzkoušenou podobnou aplikaci v iPodu Touch, vždy šlo spíše o nouzovku. Kindle je plnohodnotné zařízení v cenách levnějšího mobilu. Zásadní je samozřejmě spotřeba energie, pokud vypnete wi-fi, máte šanci i na téměř měsíční provoz na jedno nabití.

Zajímavé využití je určitě při studiu. Do čtečky se vejde prakticky všechno, jde především o zvyk při práci. Pro studenty humanitních směrů se jedná o velmi praktickou pomůcku, protože sem dají mnoho textů, které vyžadují běžné pročtení. U technických oborů je využití složitější, ale díky podpoře PDF a snadné konverzi z různých dokumentačních formátů v textových editorech lze také hodně materiálů uložit. A samozřejmě posléze i číst...

Předchozí dvě části:
Amazon Kindle 3 (1)
Amazon Kindle 3 (2)

BTW: před publikováním této části o Kindle 3 vyšly nové typy čteček Amazon. Opět velmi kvalitní, takže se máme na co těšit.

01-11-2011

Na Timovi
Ve světě