it´s too late to be late again

Články



Amazon Kindle 3 (2)


Několik slov o využití v našich podmínkách.

Po úvodním článku o populární čtečce elektronických knih se tentokrát zaměřím na možnosti využití. Na prvním místě jde především o vlastní knihy. Těch je ke stažení hodně, placených i zdarma. Slušná paměť Kindle jich nabere tisíce, ale vlastně je to zbytečné. Můžete si je ukládat v počítači a podle potřeby doplňovat. Knihy je možné strukturalizovat do kolekcí, které si tvoříte sami. Vizuální systém je při větším množství souborů potřebný, tady máte vše pěkně na očích. Pokud čtete více knih najednou, Kindle si pamatuje poslední stránku, takže nemusíte složitě hledat, kde jste skončili.

Další zajímavou oblastí pro denní používání jsou periodika. Velmi čtené Novinky.cz, iDnes.cz, Lidovky.cz a Aktuálně.cz se již touto cestou daly a je možné tak mít několikrát za den čerstvé zprávy zdarma. Stačí být v místě s přístupnou wi-fi. Způsob orientace je propracovaný k jednoduchosti a snadné navigaci. Změna velikosti písma je samozřejmostí a můžete čtečku používat i podélně. Hardwarová klávesnice se možná bude zdát v dnešní dotykové době jako krok zpět, ale zde si to nemyslím. Displej (6") je dostatečně velký a ke čtení stačí. Navíc je možné předpokládat, že další zpravodajské portály budou přibývat.

Skvělá záležitost je zasílání dalších oblíbených textů. Vedle ikonek Facebooku a Twitteru se totiž u řady článků začíná stále častěji objevovat i Kindle. Logistika je snadno pochopitelná. Na svém účtu v Amazon.com si povolíte, od kterých adres chcete přijímat články a dále stačí jen posílat. Dnes se navíc přidávají i odborné weby, např. Programujte.com.

Vysoká přidaná hodnota Kindle je ve funkci Text To Speech. Můžete si totiž nechávat předčítat knihy a jenom poslouchat. Sice pouze anglicky, ale i tak jde o velký krok dopředu a chápu, proč jsou v mateřské zemi společnosti Amazon uživatelé tak nadšeni. Pokud jste schopni anglicky číst, jde o skvělou průpravu, když sledujete text v knize a zároveň jej posloucháte. Čtečka má i slušnou hlasitost, ale vhodnější jsou určitě sluchátka.

24-09-2011

Na Timovi
Ve světě