it´s too late to be late again

Články



Visual Basic – velká kniha řešení


Autoři: Joachim Fuchs, Andreas Barchfeld
Vydal: Computer Press, 2010

Visual Basic – velká kniha řešení O tom, že Visual Basic je skvělý programovací jazyk, asi není třeba nikoho přesvědčovat. Ať již díky nostalgii k názvu nebo snaze o pronikání do tajemství "oken", vždy nakonec dojdete k tomu, že tento jazyk mrtvý rozhodně není. Opírá se o prostředí Visual Studio a práce v něm je opravdový prožitek. U každého prográmku máte pocit, že skládáte puzzle, že jim dáváte nový rozměr. A kniha je přesně o tomtéž. Visual Basic se v loňském průzkumu oblíbenosti běžných programovacích jazyků umístil vysoko a není divu.
Publikace není klasická učebnice, ani zde nejde o vstup pro úplné začátečníky. K dispozici jsou hotové úlohy, které mají dostatečně obecné zpracování, aby byly použitelné v konkrétních situacích. Rozsah publikace je veliký. Z hlediska počtu stran (více než 700) i obsahu. Přiložené CD navíc obsahuje další kapitoly (cca 350 stran), ze kterých bych rád upozornil hned na tu první Vědeckotechnické výpočty. A samozřejmě velké množství příkladů, které je možné ve Visual Studiu hned zkoušet.

Nejzajímavější a uživatelsky nejlákavější je určitě rozsáhlá část, která řeší grafiku. Abych byl přesný, jde o grafické programovací prostředí GDI+. Pokud máte chuť proniknout do zázemí úprav textu z pohledu grafika, můžete. Nejde o využívání hotových objektů, ale o jejich tvorbu. Ještě zajímavější je zpracování obrázků v GDI+. Běžné úpravy fotografií, které provádíte ve fotoeditoru, si můžete dělat ve svém vlastním. Stačí obětovat trochu času a vytvoříte si jednoduchou aplikaci pro úpravu snímků. Že není nejlepší? To nevadí, je ale vaše. Podobně si můžete pohrát s webovým prohlížečem.
Publikace obsahuje i jiná témata. Řeší souborový systém, síťové služby, databáze, tok dat z jiných aplikací nebo XML. Ke všem kapitolám jsou ukázkové úlohy v textu i elektronické verzi. Jako ukázku jsem vložil do článku soubor (EXE), který vypíše všechny programy nainstalované v počítači. Kód je původní přesně podle návodu v knize, pouze jsem doupravil vlastnosti okna a přidal ikonu (doba výpisu je závislá na množství programů v počítači).

Přehled naintalovaných programů - ukázka okna

Obsahově bohatší knihu o Visual Basicu jsem zatím v ruce neměl. V kombinaci s nějakou jinou pro začátečníky a obecným pojetím programování si můžete na platformě Windows vytvořit vysoce tvůrčí prostředí, které vás bude určitě bavit.
>>>>>

01-05-2010

Na Timovi
Ve světě