it´s too late to be late again

Články



Visual Basic 2008 krok za krokem


Autor: Michael Halvorson
Vydal: Computer Press, 2008

Visual Basic 2008 Kniha má za cíl umožnit začínajícím programátorům vstup do světa prvních desktopových programů. Alespoň na mne tak působí, osobně to považuji za její velký klad. Začíná seznámením s prostředím Visual Basic Studio 2008, které je v současné době nejnovější volně dostupnou platformou. Nabízí několik verzí, zdarma je k dispozici pouze VB 2008 Express Edition, který ale pro tvorbu programů, a především pro jejich výuku, bohatě stačí. Na přiloženém DVD jsou ukázky cvičných úloh a metodika celé knihy stojí na vlastním kódu, který podle příkladů můžete psát. Zároveň máte neustálou kontrolu nad chybami.

Struktura publikace je založena na ukázkách malých projektů. Bezvadný příklad na generování náhodných čísel (Šťastná sedma) se v publikaci opakuje několikrát, vždy ale s novým požadavkem na zkvalitnění programu. A tak se od původního jednoduchého prográmku dostanete až k propojení více formulářů a výpočtům úspěšnosti.
Chcete si naprogramovat vlastní kalkulačku? Opět stačí postupovat podle výukových kapitol v knize a navíc trochu rozumět matematice, abyste věděli, co vlastně váš nový program bude počítat.
Co by to byl za programovací jazyk, kdyby nepracoval s grafikou? Visual Basic je pro ni ideální, všechno je jednoduché a intuitivní. Umí pracovat s importovanými obrázky i tvořit geometrické objekty.

Visual Basic je objektově orientovaný jazyk, který nabízí hodně. Jestliže pracujete například v PHP, zjistíte, že tady je zápis kódu jednodušší, i když to může být můj subjektivní pocit. Prostředí VB Studio je velmi kvalitní, zvládne i převod kódu programu do hotové aplikace. Velmi dobře pracuje s chybami, umí je rozlišit jako logické i syntaktické a reaguje na ně přímo v zápisu (podtržením) nebo při testování běhu programu. Mezi moduly je i konzole, která tak trochu nostalgicky připomíná začátky programování. Je vhodná pro textový zápis kódu.
Pokud vás Visual Basic láká a chcete začít programovat, jde o ideální knihu. Je totiž opravdu dobře promyšlena a má logickou posloupnost i z hlediska obtížnosti.
>>>>>

12-12-2008

Na Timovi
Ve světě