it´s too late to be late again

Články



Eric Meyer o CSS – kompletní průvodce


Autor: Eric A. Meyer
Vydal: Zoner Press, 2007

Eric Meyer o CSS – kompletní průvodce Knihy Erica Meyera patří k tomu nejlepšímu, co u nás v oblasti webdesignu vyšlo. Již předchozí dvě publikace považuji za výbornou ukázku profesionálního přístupu k tvorbě zajímavých webových stránek (recenze najdete na tomto webu). Nabízejí hotové vzorové projekty, ze kterých je možné vycházet při mnoha návrzích. Tato kniha je doplňuje o teoretickou část. Paradoxně vychází až jako poslední, svým obsahem by totiž měla uvedeným knihám předcházet. V každém případě tvoří všechny tři dostatečný ucelený materiál. Příjemný úvod stojí za přečtení, je z něj zřetelné, že autor umí přistupovat k webům s určitým nadhledem. Lehká historie vysvětluje, proč kaskádové styly používat, co jejich vznik přinesl.

V dalších kapitolách již najdete všechno, co je třeba o CSS znát. Průvodce je opravdu kompletní a záběr publikace velmi široký, vždyť má také 560 stran. Přestože nebudu popisovat jednotlivé kapitoly, na některé bych rád upozornil. Části o písmu a textu považuji prozatím za nejlepší, s tak podrobným popisem jsem se ještě nesetkal. Možná zjistíte, že řadu prvků a vlastností používáte již dávno, přesto uživatelsky přístupná teorie potěší. Jiné kapitoly se věnují tabulkám, samozřejmě nikoli ve vztahu k layoutu stránek. K zajímavým tématům patří styly uživatelského rozhraní. A velmi poučná jsou nevizuální média. Na přístupnost webu se klade stále větší důraz, Meyer v této knize řeší projekční a aurální styly, neboli použití mluvení pro poskytování informací přes web. V závěru publikace je nezbytná referenční příručka selektorů, pseudotříd a pseudoprvků.

Jedná se o třetí vydání této knihy, samozřejmě v závislosti na vývoji CSS řádně aktualizované. Sahá do vlastností CSS 2 a CSS 2.1 s tím, že lehce oťukává i CSS 3. To ale nepovažuji za nejdůležitější. Těžiště knihy je především v její komplexnosti, dostatečném množství příkladů a obrázků, i když pouze černobílých. Podle mne jde o první zahraniční publikaci, zabývající se teorií kaskádových stylů, která je obsahově velmi kvalitní a cenově ještě dostupná.
>>>>>

21-08-2007

Na Timovi
Ve světě