it´s too late to be late again

Články



Běžecké boty


Běhat se dá v čemkoli, ale jedno to není.

Mám svou oblíbenou značku bot na běhání Mizuno. Když se ohlédnu, tak jsem vystřídal možná pět párů. Zároveň kupuji boty vždy ve slevě, vlastně jsem se nikdy nedostal přes dva tisíce. Jde o to, že je zničím za stejnou dobu a čím jsou dražší, tím více se snažím je vytěžit. Ve výsledku trpí kolena. Odhaduji, že mi jeden pár vydrží na 1500 km v závislosti na terénu. A boty mívám dvoje, do horších podmínek a tzv. silničky.

Letos jsem změnil značku, protože mi šlo hlavně o to, aby dobře padly. A taky něco vydržely. Po pěti měsících s terénními a osmi týdnech se silničními musím konstatovat, že jsem se docela trefil.

ASICS GEL-SONOMA 7
Body do těžších terénů jsou ideální do lesa. Běhám hodně kopce a moc nerespektuji počasí. Takže jsem se rozhodoval mezi několika botami včetně outdoorových. Většinou mám za sebou několik desítek kilometrů, než si nohy zvyknou, tady mi sedly hned. Chvíli trvá, než promoknou, takže i v dešti se mi běží dobře. Pro moje vzdálenosti mezi 10 a 20 kilometry se perfektně hodí a nohy v nich nebolí.

ASICS GEL-SONOMA 7

PUMA SCEND PRO
Často běhám po lesní cyklostezce, která má zpevněný šotolinový povrch. Navíc k ní musím doběhnout po asfaltce a boty do terénu klapou a mají tvrdý dopad. A tak jsem si řekl, že by se hodily nějaké silničky. Nepotřebuji nic zvláštního, jen měkčí došlap. Nečekaně jsem narazil na jedny od značky Puma, které byly hodně levné. A musím říct, že v poměru cena/výkon jsem se trefil parádně. Máme v kopcích lesácké asfaltky, takové, co nikdo moc neudržuje, ale jsou věčné. Konečně nemusím tolik kontrolovat seběhy, které občas bolí.

PUMA SCEND PRO

Boty na běhání vlastně rozhodují, jak si to užiju. Zpomalil jsem a díky tomu mívám delší trasy. A tak jsem zvědav, co zejména Pumy vydrží. Díky tomu, že většina cest od nás vede do kopců, zejména zpáteční seběhy vyžadují důslednější přemýšlení nad obutím. A hodně oběhané starší boty slouží dál, protože v nich jezdím na koloběžce.

02-06-2024

Na Timovi
Ve světě