it´s too late to be late again

Články



Spaceman


Kosmonaut z Čech? Mě baví.

Když jsem před pěti lety četl knížku Kosmonaut z Čech, byl jsem z ní nadšen. Konečně příběh bez ztrhujících scén, plný skryté filozofie a klidu. Autor Jaroslav Kalfař vzbudil tolik pozornosti, že byl tehdy hostem i v DVTV. Přečetl jsem si ji s chutí, dokonce o ní napsal několik řádků. Zvláštně vedená dějová linka je obohacena o přítomnost podivného a hůře definovatelného tvora, kterého jsem tenkrát nazval chimérickým.

Zfilmování Kosmonauta z Čech jsem si moc představit nedovedl. Ale povedlo a příběh dostává reálnou podobu. Opřít americký film o česká jména je skvělé, Jakub, Lenka, Petr, … A především nečekaně reálný Hanuš v podobě podivného pavouka, na něj jsem byl obzvlášť zvědav.

Film schytal poměrně drsnou kritiku, ale mně se moc líbí. Pozvolna plynoucí tempo zcela koresponduje s textem a Adam Sandler v hlavní roli je skvělý. A kosmická loď? Nádherné retro plné tlačítek, páček a šoupátek vás zákonitě musí přenést o desítky let zpátky, možná až do doby starých komiksů v Abíčku. V rychlém tempu současné doby jde vlastně o uklidňující prvek, který vám nedovolí pustit si film jen jako kulisu.

24-03-2024

Na Timovi
Ve světě