it´s too late to be late again

Články



(Ne)krosařské bilancování 2023


Po roce zase několik slov o běhání.

Další proběhaný rok je za mnou a tak následuje tradiční bilancování uplynulých dvanácti měsíců. V lednu jsem si předsevzal, že si už nebudu stanovovat nějaké limity a taky jsem počítal se zpomalením. Asi bych se neměl vymlouvat na věk, nicméně to se moc okecat nedá. Což v poslední době naznačují kolena i kotníky docela razantně.

Naběhal jsem opět přes 1000 km, hashtag #bezimLitr se mi objevil na Instagramu v polovině listopadu. Podzim se projevil jako ideální období pro nápravu schodku z léta. Musím říct, že si výběhů na vrcholky kopců cením stále více, protože nejsou tak časté jako dříve a občas bolí.

Běžecké bilancování

Před rokem jsem během října zlepšil svůj čas u dvou tras na Kozí vrchy hodně výrazně, nyní jsem si o něčem podobném mohl nechat zdát. Zkusil jsem ale na konci prosince vylepšit několik let starý běh na trase asi 2 km do kopce. I když se mi to nepovedlo, byl to můj druhý nejlepší čas tady a na Stravě bych se zařadil na šesté místo (zatím jsem tu třetí).

Koloběžku jsem neprověřoval tolik jako dříve. Euforie z ježdění trochu opadla, ale koloběh mne baví pořád. Problém je v trasách, v našem okolí mám všechny projeté mnohokrát a tak občas chybí motivace. A další zádrhel je v počasí, protože u nás nejsou asfaltové cyklostezky a bahna je někdy fakt příliš.

Na koloběžce

V červnu jsem si pořídil hodinky Garmin Forerunner, kterými jsem nahradil dosluhující Fitbit Versa. Na sledování čehokoliv to nemá vliv, jen dostávám více dat. Výhoda je v GPS, kterou si hodinky nemusí brát z mobilu. A ve výdrži. Propojení se Stravou funguje a víc nepotřebuji. Trochu depresivní bývá doporučení na regeneraci po každém běhu. Jednak na to nejsem zvyklý, jednak mám nepříjemný pocit, že bych měl Garminu věřit.

Co bude v roce 2024? Mám představu, že bych chtěl naběhat a najezdit dohromady nějaký minimální počet hodin bez ohledu na vzdálenosti. Jde o velkou změnu, protože nepotřebuji GPS a stačí mi stopky. Občas se utrhnu a zkusím zlepšit některé trasy, jsem ale realista. Vždyť vidím, že většina běžců, s nimiž se potkávám a zdravím, je o generaci mladší.

Abych nezapomněl, na webu Outdoor Loket přibyla nová trasa, o které vyjde samostatný příspěvek. Pokud tedy navštívíte Loket a jeho okolí, můžete si stránky připojit do mobilu jako webovou aplikaci.

14-01-2024

Na Timovi
Ve světě