it´s too late to be late again

Články



Vypravěč


Příběhy o životě a hudbě.

Dave Grohl pojal vyprávění o svém životě jako sestavu konkrétních událostí, které měl štěstí prožít. Cesta je od prvního pokusu na bicí až po vlastní kapelu Foo Fighters provázena neuvěřitelnými setkáními s největšími hudebními osobnostmi. A to tak, že si u každé kapitoly chcete poslechnout přesně tu muziku, o které čtete, dokonce konkrétní alba. Do mne se kniha trefila přesně.

Hvězdy, na kterých jsem vyrůstal a poslouchám dodnes, musí v člověku logicky zanechat nějaké známky. Možná to je důvod, proč Dave Grohl popisuje vliv Iggyho Popa, Toma Pettyho, Paula McCartneyho nebo Neila Younga na jeho vlastní tvorbu. A pak jsou tu AC/DC, metalová Pantera, … Jenže to je jeden pohled.

Ten druhý se týká jeho hraní a je jasné, že klíčovou roli v jeho životě hrála Nirvana. Krátké působení charismatické kapely ukončila smrt Kurta Cobaina a celosvětový úspěch alba Nevermind. Jeho síla je ostatně znát i dnes po 30 letech. Devadesátá léta jsou historicky poznamenána novou vlnou, která měla razítko, kromě Nirvany, dalších kapel, např. Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers, Primal Scream, …

Zároveň v té době vycházely skvělé desky s přesahem do minulosti. Pro mne to byly Rainbow s albem Stranger In Us All nebo projekt No Quarter dvojice Page & Plant. Tento akustický klenot bych mohl poslouchat pořád.

Zpátky ke Grohlovi a jeho vlastní skupině Foo Fighters. Její hudba mne už dlouho baví, výrazná muzikálnost a hravost je citit ze všech alb včetně novinky But Here We Are. Během čtení jsem si některé znovu naposlouchal, jde o melodie, které vám ještě dlouho zní v hlavě. A kniha? Je tak skvěle napsaná, že čtu některé kapitoly znovu.

Dave Grohl - Vypravěč

18-06-2023

Na Timovi
Ve světě