it´s too late to be late again

Články



Řízení projektu v Ganttově diagramu


Projektový manažer v tabulkovém kalkulátoru.

Jestliže řídíte projekt, musíte si neustále hlídat průběh realizace. A k tomu se hodí nějaký nástroj. Já se dnes bez tabulkového kalkulátoru už neobejdu, jenom jsem před několika lety vyměnil Excel nejdříve za Libreoffice Calc a později za Google Sheets. Pořád ale považuji za důležité umět volně přecházet mezi jednotlivými aplikacemi. Nikdy nevíme, v jakém rozhraní se budeme pohybovat a funkční náročnost by měla být co nejjednodušší.

Pro řízení projektů, které mají jeden větší nebo více menších realizačních týmů, se hodí modelování. Využít lze například Ganttův diagram, který znázorňuje časové plnění projektu. Existují různá rozšíření nebo doplňky, se kterými do něj lze snadno proniknout. Excel i Calc podobnou podporu mají, je ale otázkou, jestli zdarma. Přece jen jde o nástroj, který má profesionální využití.

Ganttův diagram

Nebo si jej můžeme vytvořit sami. Stačí umět využívat grafy, několik jednoduchých početních úkonů a pokud chceme, tak i podmíněné formátování. Já jsem si Ganttův diagram sestavil v Google tabulkách, protože mi vyhovují a mám je před očima denně. Je interaktivní, takže se každá změna v číslech/termínech projeví v grafu.

Takže co potřebuji? Definování úkolů, začátek a konec dílčích aktivit, den startu od začátku a počet dnů pro realizaci jednotlivých částí. Výsledek je vidět v obrázku, pro mne jde o vizuální model, který používám vedle rozpočtu. Například v době online výuky jsme nemohli hodně aktivit plnit, díky úpravám v diagramu jsem měl neustálý přehled o tom, kolik času potřebujeme včetně rezervy, a hlavně kde jsou potenciální rizika, která mohou vznikat kumulací úkolů.

09-04-2023

Na Timovi
Ve světě