it´s too late to be late again

Články



Měsíční útrata v Google tabulkách


Miniaplikace, která je jednoduchá a užitečná i pro výuku.

Podobně jako jsem využil podmíněné formátování a ověřování dat v předchozích tabulkových miniaplikacích, můžu si vytvořit i jednoduchý přehled měsíčních nákladů. Pokud učíte finanční gramotnost a chcete výuku oživit jednoduchým sestavením vlastního přehledu, tabulkový kalkulátor se moc hodí. Zapojení obou uvedených funkcí je již téměř rutinní záležitostí a jde hlavně o nápad, co s nimi.

Takže datum, obchod, kategorie, forma a částka. Každý sloupec lze naformátovat, aby se choval příhodně, zejména datum a peníze. Rozbalovací seznam položek není velký, což jsem udělal schválně, aby barevná sestava nehrála všemi barvami. Položka forma je spíše jen kontrolní, abych věděl, kolik vlastně platím přes internetové platby. Vymyslel jsem si několik fiktivních položek pro ukázku, je ale jasné, že zápisů za měsíc bude mnohem víc.

Měsíční útrata
Ilustrativní ukázka měsíčních nákladů.

Nejzajímavější jsou jednak celkové náklady, jednak součty za jednotlivé kategorie. Pro první výpočet použiji jednoduchou funkci SUM(), pro druhou SUMIF(), abych dosáhl dílčích výsledků. Pokud budu chtít, nic mi nebrání přiložit i jednoduchý graf pro vizuální efekt.

Jde o velmi hezkou pomůcku pro výuku tabulkových kalkulátorů, která může mít svoji užitečnost právě v hlídání osobních financí. Není problém vycházet z kapesného, které mají žáci na měsíc, a položky od něj odečítat. Opět zajímavý posun k dalším funkcím i ke sledování, aby se nedostali do mínusu. A samozřejmě jde o ukázku, že si k výuce tabulek vystačíme s Google Workspace a chromebookem.

20-11-2022

Na Timovi
Ve světě