it´s too late to be late again

Články



Hardcore historie


Není dějepis jako dějepis.

Měl jsem to tak, že na základce jsem dějepisu docela propadl, na gymplu ho protrpěl. Je jasné, že to vždy závisí na kantorovi. Takže Staré řecké báje a pověsti, potom dlouho nic, někde asi ve třeťáku obrázek Dobytí Bastily v učebnici dějepisu, a pak už zase nic. Naštěstí existují skvělé knihy a Hardcore historie k nim rozhodně patří. Autor Dan Carlin je reportér a vede několik podcastů o historii.

Chystal jsem se na ni dlouho, ale během školního roku bych ji asi nedočetl. Chtěl jsem o ní přemýšlet, takže o prázdninách. Kniha je vlastně katastrofická, popisuje kritické momenty dějin a docela z ní vyzařuje, jak se z historie neumíme poučit.

Mám moc rád spisovatele Fredericka Forsytha. Jeho romány jako fikce vycházejí z reálných historických etap, navíc i za mého života. Hardcore historie je podobná, jenom není fiktivní, ale popisuje skutečné události. Občas člověku běhá mráz po zádech.

Audiokniha je navíc skvěle namluvena Zbyškem Horákem. Některé kapitoly jsem si po poslechu ještě znovu přečetl, protože za to stály. To je výhoda balíčků, které nyní vydavatelství Melvil Publishing nabízí.

Hardcore historie

02-10-2022

Na Timovi
Ve světě