it´s too late to be late again

Články



Machine Head


Tak tomu říkám výzva!

Nedávno někdo uvedl na Twitteru album, které ho v životě nějak oslovilo nebo ovlivňuje dodnes. Rozjela se pod ním parádní přehlídka hudby za několik desetiletí. Vlastně se dalo z každého příspěvku podle alba poznat, kolik je komu let. Taky jsem se zamyslel, protože to vlastně vůbec není jednoduché vybrat jednu konkrétní desku. Jen to zkuste, pojmenovat několik není problém, ale jednu?

Pro mne je od dětství TOP kapela Deep Purple. Navíc mám oblíbených alb různých interpretů hodně, ale jak vybrat právě jedno konkrétní?

Nakonec jsem zůstal u této skupiny ve finále s třemi deskami. Fireball, protože je hudebně různorodá a úvodní stejnojmenná skladba stále patří k historicky nejlepším. Machine Head je zase neuvěřitelně konzistentní, žádná píseň mi nevyčnívá (i přes Smoke On the Water) a všechny jsou hudební skvosty. A nakonec Perfect Strangers, která kromě nabušených kompozic zároveň symbolizuje návrat kapely po rozpadu. (Několikaleté odloučení bylo přínosné, díky němu vznikly Rainbow a Whitesnake. Ale to je jiný příběh.)

Vybral jsem si Machine Head z roku 1972. Vyhání brouky z hlavy.

Machine Head

10-07-2022

Na Timovi
Ve světě