it´s too late to be late again

Články



Onyx Boox Nova 3


Tablet nebo čtečka? A není to jedno?

Svou čtečku knih Kindle Paperwhite 2 používám už sedm let. Pro mne zcela nepochopitelně funguje stále dobře. Výdrž na jedno nabití už není přes měsíc, ale i tak mi tři týdny bohatě stačí. Nicméně pokukuji po nejnovější verzi (5). Do toho se ale objevila jiná možnost v podobě zařízení Onyx Boox. Po několika videích a článcích jsem se rozhodl, že nový přístroj bude Nova 3.

Jenže ono nejde jen o čtečku. Je to vlastně e-inkový tablet, který běhá na Androidu 10. Takže také zápisník pro ruční psaní, internetový prohlížeč a po připojení k obchodu Google Play multifunkční přenosné zařízení. Již dříve jsem používal androidí tablet Nexus (2. gen.), který byl referenční zařízení od Googlu. Čistý systém bez nadstaveb, rychlý a designově povedený. Bohužel po pěti letech přestala fungovat dotyková vrstva a já ostatně běžně používám iPad. Nova 3 je vlastně mé druhé zařízení s Androidem a opět to je trefa do černého.

Úhlopříčka 7,8" je ideální na psaní a stále rozumná na čtení. Cena byla na rozdíl od běžných čteček docela vysoká (7,5 tis.), ale přidaná hodnota je velká. Jednak mám vyřešenou otázku iPadu mini pro běžné nošení (nepotřebuji jej), jednak je aspoň nějaká změna. USB-C, 3 GB RAM, 32 GB úložiště, wi-fi, Bluetooth, mikrofon, reproduktor, …

Onyx Boox Nova 3

Nainstaloval jsem si aplikaci Kindle jako čtečku, na kterou jsem zvyklý, ale ta interní je rovněž skvělá. Dokonce lepší v tom, že do textu mohu vpisovat vlastní poznámky, popř. poslouchat předčítání. Formáty neřeším, protože zvládá všechny běžné. Výdrž je asi tři týdny, zatím jsem nabíjel vždy při 30 %. Takže bych zcela jistě ještě několik dnů uhrál. Pro mne mají obě čtečky svůj význam. Kindle používám pro běžné čtení, Onyx Boox pro soubory, u kterých si potřebuji něco zapsat nebo označit.

Předinstalovaný prohlížeč je jednoduchý a pro čtení na Internetu dostačující. Nic ale nebrání doinstalování Google Chromu. Gmail, Dokumenty a Keep mi také bohatě stačí. Sledování YouTube na e-inkovém displeji je retro černobílých obrazovek, ale funguje!

Vestavěný software pro ruční psaní je bezvadný. Dokonce umí psaný text převádět na tiskací, i když v mém rukopisu to není pro něj úplně snadné. Dokonce lze diktovat, ale zatím ne v češtině. Na angličtinu reaguje přesně.

Kolega si nyní pořídil novou verzi Onyx Boox Nova Air C s barevným e-inkem a stejnou úhlopříčkou. Je to zajímavé porovnání, má novější Android 11, chybí mu hardwarové tlačítko a ovládá se hlavně gesty. Zobrazování je famózní, cena bohužel také, je vyšší než u iPadu. Ale ukazuje se, že podobná zařízení dostávají novou tvář, jsou neuvěřitelně flexibilní a hlavně řeší dobu na jedno nabití.

Mám trochu problém říkat Onyxu čtečka. Pohybuji se uživatelsky běžně mezi iPadem a Kindlem, Onyx Boox Nova 3 je někde uprostřed. Což platí i pro velikost displeje.

03-07-2022

Na Timovi
Ve světě