it´s too late to be late again

Články



iPod touch končí


Co nahradí geniální přehrávač?

O iPodu touch jsem psal už několikrát. Podle mne to je možná nejosobitější technologie, kterou znám. Na rozdíl od mobilu, tabletu nebo notebooku jej vnímám jako něco, co mi nabídne okamžitou zábavu bez ohledu na výdrž baterie. I když všechny jeho funkce jsou dnes v iPhonu, právě dlouhodobost na jedno nabití je hlavní kritérium pro nositelné zařízení. Jestliže se nyní Apple rozhodl iPod touch zaříznout, asi zklame dost uživatelů.

Od roku 2009 jej prakticky denně beru do ruky. Zejména v zimě, když chci při běhu poslouchat hudbu nebo audioknihu, nepoužívám mobil. Několikrát se mi stalo, že se díky mrazu vybil dříve, než jsem doběhl. Proto raději zapínám iPod, jednak mi případné vybití nevadí (nic s ním neměřím), jednak se mi to vlastně ještě nikdy nestalo. A zatížit jednodenní výdrž iPhonu odpoledním poslechem při výšlapu také prakticky nelze, obzvlášť když máte aktivní GPS.

Je jasné, že trhu vládnou mobily a hudební přehrávače už jsou roky za zenitem. Jenže iPod touch je víc, jde opravdu o miniaturní počítač do kapsy. A právě podporou minoritního zařízení se Apple lišil od konkurence. Což končí, přestože designově i technicky nejde o byznysově náročnou záležitost. Dokonce jsem věřil, že bude nový přístroj ve větším těle.

Možná Apple očekává, že zastavením prodeje zvýší zájem o iPhony? Já si to nemyslím, protože uživatelé zpravidla už mobil mají. V každém případě dokázal iPod touch přežít hodně jiných multimediálních zařízení. Mám i poslední variantu (7. gen.) a pokud se nerozbije, dávám svému iPodu ještě docela dost let. Vždyť i ten můj první kousek z roku 2009 pořád funguje.

Slibnou náhradou do budoucna jsou chytré hodinky. Nikoli ale zatím Apple Watch, opět kvůli baterii. Na tom by měli vývojáři zapracovat. Dokud nedosáhnou hodinky alespoň týdenní výdrže na jedno nabití (bez GPS), jsou hodně omezené i přes množství funkcí, které nabízejí. Když to umí Garmin nebo Fitbit?

22-05-2022

Na Timovi
Ve světě