it´s too late to be late again

Články



Kancelářské programy v MacOS


Zamyšlení nad efektivitou a přístupností.

Který office program v MacOS vybrat? Jsou alternativy zdarma adekvátní k těm licencovaným? Je lepší cloud nebo desktop? Na tyto otázky se snažím sám sobě i svému okolí odpovídat už docela dlouho. A vlastně v tom mám jasno jen napůl. Jedna věc je nabídka na trhu, druhá vyplývá z uživatelských zkušeností ve škole i mimo ni. A taky z operačního systému, i když ne v první řadě.

V šuplíku mám stařičký mininotebook Vaio s Windows a na něm MS Office 2007. Jeden ze dvou programů, které jsem kdysi kupoval (ještě fotoeditor Zoner PS), jinak jsem pracoval s open source. Jednak díky Linuxu, jednak mám k filozofii open source velký respekt tak nějak historicky.

Ve škole to je máme jednoduché. Jsme kompletně na Google platformě a navíc už několik let používáme ve výuce i v kabinetech Libreoffice.

V roce 2016 jsem si koupil chromebook a dva roky jej používal jako hlavní počítač. S Google Suite (starší označení) jsem pracoval už dříve, ale najednou mne jiný office program nezajímal, protože na chromebooku nebyl. Jestli někdo tvrdí, že Chrome OS není na běžnou práci, tak já říkám, že je. Jde jen o zvyk a chuť jít do změny. Já jsem jiný kancelářský program opravdu nepotřeboval a díky tomu do Google prostředí dost pronikl.

Někdy před dvaceti lety mi řekl jeden známý: "Jestli chceš pochopit Linux, musíš opustit Windows. Jinak to bude pořád jen jako…"

Díky chromebooku jsem si tento názor jen potvrdil. V cloudu Googlu jsem pracoval i na tvorbě projektu. Po dvou letech jsem si ale koupil Macbook. Co teď? Mám rád nativní aplikace, ale applovský iWork je hlavně pro fandy. Jsem spíše softwarový minimalista, k čemuž mne vychoval právě Linux. Pages považuji za funkční nouzovku (občas používám), Numbers je na hraně (a zároveň výzva) a Keynote nepoužívám vůbec, není pro mne moc intuitivní. Ale programy jsou dostupné zdarma a taky cloudové.

Naštěstí v MacOS solidně běhá program Libreoffice. Občas jej používám, ale zároveň docházím k tomu, že mi zůstal návyk na Google aplikace. Dostupnost a ekosystém válcuje všechno okolo a já mnohem raději píšu v Google dokumentech než v Libreoffice Writeru. Což platí i pro tabulky a prezentace. Může za to iPad, který mám v rukou častěji než počítač. Snad jen editor rovnic je v LO propracovanější, i když googlovský jsem taky vzal na milost.

A Microsoft Office? Ten v Macbooku nemám, nechci jej kupovat. Aby bylo jasno, já považuji tento kancelářský balík za výborný. Cloudové prostředí Office 365 je bezesporu skvělé a občas v něm pracuji hlavně kvůli Excelu a sdílení s učiteli jiných škol, kteří nepoužívají Google Workspace. Jinak jej zatím nepotřebuji.

Ještě se vrátím k iWork. Pro mne je vlastně kancelářský software od Applu výzva. I přes uvedený názor výše jde pořád o nativní prostředí MacOS a iOS. Velkou roli zde hrají aktualizace, hlavně bezpečnostní, což je zpravidla lepší než aplikace třetích stran. Nejde o práci v iWork, ta je nakonec docelav pohodě. Spíše řeším efektivitu, kompatibilitu funkcí, grafických prvků a fontů vzhledem k jiným office programům.

27-03-2022

Na Timovi
Ve světě