it´s too late to be late again

Články



Vzpoura mozků


Jsou příběhy, z nichž nevyrostete.

Kdo pamatuje časopis Abíčko, asi si vybaví i jeden legendární komiks Vzpoura mozků. Hvězdoplán Prométheus se vrací na Zemi, která je okupována roboty. Ve spolupráci s lidmi žijícími na území dnešní Evropy nad nimi zvítězí a příběh má šťastný konec. Takové je stručné představení knihy, která ukazuje krásně naivní sci-fi. Autor Václav Šorel dokázal na konci 70. let otevřít vesmírné dveře hodně dokořán.

Před nedávnem jsem zjistil, že Vzpoura mozků vyšla jako audiokniha. Skvěle ji načetl Aleš Procházka, jehož projev rozhodně není nudný. Při poslechu jsem se normálně vrátil do dětství a těšil se na každou další kapitolu. Hodně detailů jsem totiž za uplynulé desítky let zapomněl.

Knížka má otevřený konec a pokračuje druhým dílem Galaxia a následným třetím Odysseus, který zrovna dočítám. Je pozoruhodné, jak se tehdejší nápady objevují ve sci-fi knihách i dneska. Třeba o skocích v zakřiveném prostoru a červích dírách jsme se tenkrát něco nabájili…

Kdybych nevěděl, že jde o 40 let starý příběh, klidně bych ho bral jako román nějakého současného autora. Tak výrazně podle mne předehnal dobu, téměř k horizontu událostí. Vesmírné objekty vypadají jako předehra trilogie Problém tří těles a třetího dílu Vzpomínka na Zemi. Vlastně si dnes můžete vybrat, jestli jej chcete číst jako knihu nebo komiks. Protože kresby jsou excelentní, i když od více autorů, jak šel čas.

A jedna z hlavních postav se jmenuje Petr…

Vzpoura mozků

13-06-2021

Na Timovi
Ve světě