it´s too late to be late again

Články



Běh ze Sokolova do Lokte


O tom, že nové trasy umí překvapit.

Volá mi kamarád Pavel, že by mne rád protáhl jednou ze svých běžeckých tras. Říkám si, že jsme se dlouho neviděli a tak se začínám těšit. Už třetí den prší, ale zároveň začíná první odpoledne, kdy se objevuje modrá obloha. Vybíháme ze sokolovského sídliště, chodník, tráva, silnice, zkrátka městská klasika. Pro mne to je změna, protože běžně běhám spíše lesem.

Jsme na kraji Sokolova a terén je po dešti místy docela bahnitý. Je to skutečný cross, zatím po rovině nebo v lehkém stoupání. Za chvíli nevím kde jsme, jenom vnímám blížící se dálnici. Dostáváme se ke golfovému hřišti, podbíháme čtyřproudovku a najednou se ocitáme v industriálním světě. Kolem nás jsou sloupy vysokého napětí a my míjíme velkou elektrorozvodnu. Docela zajímavé prostředí v duchu Války světů.

Jsme v industriální krajině

Koukám, že se lehce vracíme k Sokolovu, ale u koupaliště Michal vyrážíme po cyklostezce do Starého Sedla. Jde o nejklidnější úsek po asfaltové cestě, který je ideální pro chlapské povídání a tak můžeme konečně normálně pokecat. Začínám to vnímat jako zajímavou změnu, protože průmyslová část zůstává za námi a my se blížíme k dalšímu pomyslnému milníku.

A jsme v Sedle, důkazem je místní kravín. Probíháme obcí a já tuším, že mi poměrně rychlý běh brzy ukáže, kde mám svůj limit. Vím, že nás čeká další stoupání, ale neodhaduji, kdy začne. I když to tu trochu znám, tak jednak jsem tady vždy běžel opačně, jednak pokaždé jinou ulicí.

Běh do Lokte - Pavel

Kopec se táhne, ale trasa vede naštěstí po asfaltce a mně se daří držet stejné tempo, které bych v horším terénu neměl. Pavel mi o několik metrů utíká, ale je to výzva a určitě si jej brzy dám znovu!

Za chvíli jsme nahoře a máme před sebou mokrou louku na kraji Lokte. Jakkoli se mi po celou dobu dařilo udržet si sucho v botách, nyní už ne. V satelitu se loučíme a já pokračuji ještě dva kilometry domů.

Běh do Lokte - Petr

Běh byl parádní, ale ve finále jsem dost rozbitý. Přitom šlo jen o 13 km, podobně jako když jsem nedávno běžel domů z Varů. Nechal jsem tempo na Pavlovi, důsledkem čehož jsme byli moc rychlí. Sám bych to dal v průměru o 10 - 15 sekund na kilometr pomaleji. Ono se to nezdá, ale pokud máte zažitý běžecký rytmus, tak na delších vzdálenostech je znát každá změna. A pro mne to dneska začíná už na 10 km. Ale ve dvou se vždy běží lépe, takže jsem si celou trasu opravdu užil.

16-05-2021

Na Timovi
Ve světě