it´s too late to be late again

Články



iPod touch 7. generace


Nejgeniálnější zařízení z dílny Apple v poslední verzi.

Je už třetí v řadě. Malý geniální přístroj, který nemá konkurenci. Jednak proto, že podobná zařízení vymírají, jednak je hardwarově neuvěřitelně vysoko. A přitom jde o mp3 přehrávač. Je to ale skutečně tak jednoduché? Ani prodavač nechápal, že dávám přednost iPodu před mobilem. Jenže telefon mám a navíc jej používám jinak. Ukazuje se, že pochopit smysl podobných zařízení je dnes stále těžší.

iPod touch - tři generace

První iPod touch (2. gen.) z roku 2009 mi pořád funguje, samozřejmě až na baterii, ta má docela odslouženo. Přesto na jednodenní výdrž mohu v pohodě přehrávat. A taky paměť 8 GB. Jeho následovník z konce roku 2012 (5. gen.) odpovídal výbavou iPhonu 4S a také stále hraje. Multifunkčnost se smrskla už jen na přehrávání hudby a poslech BBC před usnutím (wifi i bluetooth jsou v pohodě). Pořád dobře fotí, jenom aplikace už nestíhají. A tak v roce 2020 přichází iPod touch 7. generace, který má výbavu na úrovni iPhonu 7 a paměť 128 GB.

iPod touch

Pro mne má přístroj smysl, protože jde o počítač do kapsy. Neumí oproti mobilu nic navíc, ale jedno kritérium vítězí. Jeho výdrž je bezkonkurenční a i při velkém zápřahu (přehrávání nahlas, video, …) nedobíjím několik dnů. A protože jej používám hlavně venku (výšlapy, běh, koloběžka), nemusím nic řešit.

Moc rád s iPodem fotím. Je v něm sice jen jeden fotoaparát (+přední selfie), ale mne to nijak nelimituje. Nepotřebuji několik objektivů, protože mám k focení spíše konzervativní přístup a sázím hlavně na kompozici už při expozici. Nijak neprožívám ani HDR, i když občas díky za něj. Několik snímků z letošní zimy si můžete prohlédnout v odkazu pod článkem.

Promítání Geogebry v iPodu touch

iPod touch není levný, ale užitná hodnota se mi zatím vždy vrátila díky dlouhé době. Nevím, jestli jste se někdy dostali do stavu, kdy jste si přáli chvilkový digitální detox. S mobilem to chce trochu odvahy pro dobrovolné odpojení, s iPodem jej mám v lese automaticky.

Úprava fotografií v iPodu touch

Frajeřina je v propojení s dataprojektorem. Mívám iPod u sebe i při hodině a když potřebuji, tak díky školní wifi promítnu, co chci. Což je něco jako iPad v kapse, protože si v něm často zapisuji a používám i čtečku knih. Také jsem na něm prezentoval úpravy mobilních fotografií. Filmy si nepouštím, ale na audioknihy je zařízení ideální. Tady je vidět velký rozdíl, mohu je poslouchat i v mobilu, ale jak dlouho mi vydrží při poslechu na jedno nabití?
>>>>>

14-02-2021

Na Timovi
Ve světě