it´s too late to be late again

Články



(Ne)krosařské bilancování 2020


Když jde o kombinaci crossu a koloběhu.

Mám podobné statistiky rád. Jednak mne baví velká čísla, jednak mám možnost sledovat, jak se mění moje sportovní priority. Byly roky, kdy jsem se snažil běhat rychle, než jsem postupně přešel k delším trasám. Dnes běhám v poklidném tempu v průměrné vzdálenosti okolo 9 km, což mi vyhovuje nejvíc. A hlavně do kopců.

Koloběžka
Uplynulý rok byl jiný, velkou roli v něm hrála koloběžka. A pro mne dost významnou. Zatím nejsem celoroční kolobkář. Poprvé jsem vyjel v dubnu a naposledy v listopadu. I tak jsem si parádně zajezdil. Celkem 1403 km za 8 měsíců. Průměr na jednu jízdu je 24,6 km, median vychází podobně 24 km.

Jak jsem už několikrát psal, mám MIBO Malagu. Poměrně velkou koloběžku 26/20, která se hodí spíše na delší trasy. Jezdím po asfaltkách i v krosovém terénu, což je bezvadná kombinace, pokud nejezdíte na čas.

Na koloběžce v roce 2020

Běh
Čekal jsem, že letos díky koloběžce omezím běhání asi do 700 km. Nakonec z toho bylo celoročních 1203 km, aniž bych se o to nějak moc snažil. Ale běhám opravdu rád, stále mne fascinuje ta nezávislost na jakékoliv technice. Navíc jsem hlavně na podzim objevil několik excelentních kopcovitých tras, kterých se stále nemůžu nabažit (viz Outdoor Loket). Průměr na jeden běh je 9,8 km, median ale povyskočil na 11 km.

Takže celkem mám za sebou 2606 km, což je pro mne hezké číslo. Říká se, že když poběžíte hodinu, zatížíte organismus podobně jako při jízdě 1,5 hodiny na koloběžce a 2,5 hodiny na kole. Rozhoduje samozřejmě i vzdálenost a kondice. Nedokážu to objektivně posoudit, ale kombinace běhání a koloběhu mi vyhovuje.

Pohled na uvedená tři čísla napovídá, že blížící se magické stovky bývají impulsem pro jejich dosažení. Má to své kouzlo, díky nim se přinutím k běhu nebo výjezdu, i když se mi zrovna nechce, jen abych nezůstal těsně před nimi. Je to jen hra, ale baví mne.

Při běhu v roce 2020

O rychlosti
Rychlost průměrně jezdícího cyklisty je okolo 20 - 25 km/hod podle délky trasy a terénu. Já na koloběžce mívám cca 14 km/hod v kombinaci přírodních cest a asfaltu. Na kvalitnějším povrchu jezdím mezi 20 - 23 km/hod. Pro zajímavost: elektrokolo má mít omezení pro příšlap 25 km/hod, což samozřejmě není hranice pro rychlost, ale pro asistenci elektromotoru. Takže se ukazuje, že koloběžka ve srovnání s kolem pomalá být nemusí.

03-01-2021

Na Timovi
Ve světě