it´s too late to be late again

Články



Údržba koloběžky


Je to spíše zábava než práce.

Starat se o koloběžku je radost. Jednak velkou údržbu nepotřebuje, jednak jde o tak jednoduchý stroj, že vidíte pod každý šroubek. Těch na ní ostatně ani moc není. Snažím se ji opláchnout vždy asi po dvou týdnech, buď od prachu z našich šotolinových cest, nebo odbahnit po mokrém výjezdu. Nepřeháním to, ale mám lepší pocit, omytí je navíc záležitost několika minut.

Koloběžka není kolo, takže mnoho starostí odpadá. Mibo vyrábí rám z jeklů. Na jedné straně se mi technologie líbí, protože kolobrnda i přes svoji velikost nevypadá robustně a přitom je konstrukčně opravdu kvalitní. Jiný pohled je na hrany stupátka, jsou více zatěžovány při střídání nohou a po čase se ošoupou. To u trubek nehrozí. Moje Malaga je navíc černá a je to hned vidět.

Mibo Malaga
Design uchycení zadního kola se prostě neokouká.

Jde vlastně asi o jedinou vadu na kráse, buď mám smůlu na kus, nebo je u nových typů barva kvalitnější. Stačí ale trochu spreje a je hned jako nová. A taky se začala už po 600 km odlepovat na jednom místě protiskluzová vrstva. Tu mi ale poslali z Miba novou, takže naprostá spokojenost.

Komunikace s lidmi okolo koloběžek je obecně skvělá. Máte pocit, že se bavíte se skutečnými nadšenci. Dokonce mne začal znovu bavit Instagram. (@chytraktim)

Nemám moc rád svítivou signální zelenou ani oranžovou barvu, maximálně jako ochranné prvky. Když jsem se rozhodoval, chtěl jsem bílou nebo černou. A bílá Malaga v nabídce vůbec nebyla. Bohužel ani blatníky, které by koloběžce hodně slušely. Na jednom snímku jsem ji viděl s tmavě červenými a vypadala excelentně. K blatníkům mám ještě jednu připomínku, je škoda, že při ceně koloběžky nejsou již součástí vybavení. Mibo levné není a i cena za blatníky tomu odpovídá. Stačí několik doplňků a jste na ceně stroje Kickbike. Zase ale dávají záruku na rám 5 let.

Zpátky k černé barvě. Její univerzálnost je dobrá právě pro amatérské zakrytí případných oděrek. Já spodkem stupátka téměř neškrtám, na to jsem opatrný. Ale znáte to, občas něco přehlédnete a šrám je na světě. Naštěstí patřím mezi lehčí kolobkáře, takže jde vždy jen o barvu, žádné rýhy v rámu nemám.

Geniálnost koloběžky je v její konstrukční jednoduchosti. Vlastně jediné citlivější komponenty jsou v brzdách a nábojích. Ale to už je o způsobu jízdy a já koloběhám na pohodu.

07-09-2020

Na Timovi
Ve světě