it´s too late to be late again

Články



Micro:bit hlídá intenzitu zvuku


Jednoduché zapojení informatiky do fyziky.

Další skvělá sada příslušenství k BBC micro:bitu je IoT Kit neboli Internet věcí. Několik sestav, které umožňují zapojení mikropočítače do domácnosti lze modelovat velmi snadno. Zásadní pro všechny senzory je IoT:bit, který umožňuje zpracovat získaná data podle sestavených skriptů. Je nabíjen z micro:bitu, resp. skrz něj díky USB z počítače. Kromě několika výstupních modulů obsahuje 16 portů pro připojení externích senzorů a wi-fi.

Sestava měření zvuku

K IoT:bit se připojí externí senzor pro snímání intenzity zvuku (noise sensor) a malý OLED displej. V Makecode si musíte nahrát rozšíření Environment-and-Science-IoT, které přidá několik nových skriptů pro hardware včetně volitelných parametrů. Díky tomu jsou prográmky velmi krátké a žáci je zvládnou snadno. Důležitější je, aby pochopili principy propojení senzorů a jejich nastavení stejně jako snímání a výstupy. (Což platí pro všechny senzory a určitě se budu opakovat.)

Makecode - kód v blocích
Ukázka kódu v blocích

Sestava se hodí do fyziky. Kromě vlastního programování totiž cílí na výstupy a může se stát zajímavým experimentálním prostředím pro laboratorní práce. Motivace je tady velmi silná, protože špatné sestavení nereaguje a chyby se zároveň odstraňují snadno. A znáte to, chybami se naučíme nejvíc.

První úroveň práce je sestavení snímače a jeho naprogramování. Pokud pracují žáci ve dvojicích nebo skupinách, stačí jim přidělit jednotlivé dílčí činnosti a nechat je, ať se potrápí. Návod je jednoduchý, to určitě zvládnou. Druhá úroveň je ve využití. Stačí jim připravit zdroje s různou hlasitostí, vysvětlit intenzitu zvuku a nechat je experimentovat. Cílem může být porovnání výstupů s pocitovým vnímáním hluku.

22-02-2020

Na Timovi
Ve světě