it´s too late to be late again

Články



Projekt Outdoor Loket


Responzivní řešení letitého webu.

Webové stránky Outdoor Loket běhají v různých alternativách již od roku 2005. V podstatě šlo od začátku o programování v PHP a XHTML. Ta druhá platforma má historický význam, oddělení kódu od CSS stránky zrychlovalo. Při dnešní konektivitě je to už asi jedno, ale mně tento přístup pořád vyhovuje víc. Pro podobné projekty zatím nevidím v HTML5 velkou přidanou hodnotu.

Před čtyřmi roky jsem dal dohromady webovou aplikaci, která byla pod adresářem mobil optimalizována pro malé displeje. Dodnes z ní mám dobrý pocit, ale pořád to nebyl responzivní web. Vlastně byl, ale jako chudší bráška hlavních stránek. A tak jsem se letos odhodlal k radikální změně. Nejdříve jsem dal dohromady mobilní verzi a na ní vystavěl velmi jednoduchou desktopovou. Ještě řeším, jestli chci připojit databázi lidí, ale web je spíše katalog, rozhodně ne komunitní síť. Tak uvidím.

Cílem je rychlý přístup. Pokud si vytvoříte záložku na ploše mobilu nebo tabletu, měla by se uložit charakteristická ikona pro Outdoor Loket. Funguje v iOS i Androidu, zatím jsem nenarazil na problém.

Outdoor Loket

Technické zázemí
Už rok používám Macbook. Pro mne hodně velká změna, protože se snažím pracovat s co nejjednoduššími nástroji. A v MacOS jsem zkusil využít jen nativní programy nebo freeware. K ideálu to má daleko, ale nakonec se ukázalo, že jde hlavně o zvyk. Nejsem totiž zastánce virtuálních operačních systémů a tak nezbývá než hledat.

Pro lokální server stačí kombinace MAMP (ve Windows asi znáte XAMP nebo Vertrigo, v Linuxu LAMP - princip je podobný). Prohlížeč Safari dobře pracuje s kódováním, takže stačí. A editor? Největší problém. Jsem namlsán PSPadem a GEditem, v MacOS jsem adekvátní alternativu dlouho hledal.

TextEditor
Nakonec jsem zkusil nativní aplikaci TextEditor, která je součástí systému. Díky tomu, že lze nastavit tmavý režim, to nakonec docela šlo. Práce v něm je hodně o klávesových zkratkách. Pokud si zvyknete, vše je rychlé. Neumí používat barvy, takže se hůře hledají chyby, ale není to žádná tragédie.

Nejvíc jsem bojoval s kódováním. Web je historicky v iso-8859-2, což vychází z jeho původní verze. I když jsem TextEditor nastavil v předvolbách správně, občas mi některé soubory ukládal jen jako utf-8. Stále nechápu, podle čeho si kódování vybíral, stejný soubor mi jednou uložil správně, podruhé jinak. Díky zálohám to šlo řešit, ale byla to otrava. Možná web překlopím do utf-8 celý, což má určitě smysl.

Fotoeditor
Vystačil jsem si s aplikací Fotky, importem a exportem. Trochu jiná logika, ale funkční. Musím uznat, že můj léty prověřený Zoner Photo Studio (už od verze 4) mi hodně chybí. Fakt, že Zoner nechce vytvořit program pro MacOS a raději nabízí možnost instalace ve virtuálním systému, neberu jako dobré řešení. A tak si odvykám, i když jde o jeden z mála programů, ke kterému jsem nikdy nehledal alternativu zdarma.

FTP
Místo dvoupanelového Total Commanderu jsem chtěl použít Finder. Jeho všechny možnosti stále neumím plně využívat a FTP přenos je bohužel jen pro čtení souborů, nikoli pro upload. Naštěstí v App Store jsou některé aplikace zdarma, takže to také problém nebyl. Použil jsem ForkLift, je jednoduchý a zatím spolehlivý.

Závěr
Jestliže chcete publikovat na webu a nevyužít redakční systémy (Wordpress, Joomla, Drupal, …) přes webové rozhraní, programy v MacOS vám stačí. Obejdete se i bez MAMP, pokud netvoříte databázi a pracujete jen v HTML, protože nepotřebujete lokální server. Jenom musíte počítat s tím, že změníte některé své navyklé postupy. Ale zase vás to o kousek posune.

12-01-2020

Na Timovi
Ve světě