it´s too late to be late again

Články



Západní Berlín 1989


Jsou chvíle, které nikdo nevymaže.

Když jsme se před 30 lety rozhodli, že vyrazíme do Západního Berlína, protože to už šlo, jednalo se asi opravdu o chvíli, která pro mne i Léňu znamenala v té době hodně. Představa, že nasedneme do autobusu a vystoupíme za Braniborskou bránou, nám připadala jako opravdová svoboda. Byl předvánoční prosinec 1989 a u nás bylo jasné, že komunisté končí. Ale Berlín za zdí?

U Berlínské zdi v roce 1989

Domluvili jsme se ještě s kamarádem Lubošem a jelo se přes noc. Ráno okolo šesté jsme vystoupili do pošmourného počasí kousek před betonovou zdí, v té době již hodně děravou. Byla plná lidí, kteří do ní bušili ve snaze alespoň kousek ulomit. Luboš, připraven i na tuto situaci, vytáhl z batohu kladivo a majzlík a rovnou se přidal k nim. A já zkusil fotit.

Asi nejvíc si pamatuji chvíli, kdy jsem vyhlédl dírou ve zdi ve směru na východní část Berlína a do očí mi najednou koukal východoněmecký voják. Smál se, asi byl taky rád, že jeho hlídání už je jen formalita a že nemusí po nikom střílet.

Nakonec jsme jen chodili po ulicích a snažili se vnímat. Popsat se to zpětně asi nedá, ale tak trochu z toho žijeme dodnes.

(A taky jsem si přivezl svůj první walkman.)

04-01-2020

Na Timovi
Ve světě