it´s too late to be late again

Články



První rok bez drátů


Máme za sebou rok s Chromebooky ve škole. Teď už víme, že náš záměr byl správný.

Když jsme před rokem zprovoznili ve škole novou chromebookovou učebnu, sami jsme byli zvědavi, co na to řeknou ostatní učitelé. Názoru žáků jsem se nebál, jednak mají rádi nové technologie, jednak u nás stejně většinou používají Google Chrome a G-suite. Ale u kantorů to je jiné, těch změn je v poslední době až moc a emoce mohou být zrádné.

Jestli chcete o Chromeboocích vědět víc, nabízím k pročtení můj seriál na tomto webu, popř. některé další články. Ale jeden pohled je běžně uživatelský, druhý se formuje při snaze nasadit Chrome OS do systému školy. Po třech letech používání Chromebooku doma jsem přesvědčen, že do školy patří. A z výsledku mám docela radost. Tím spíše, že se sám učím jejich efektivnímu využívání za pochodu, prakticky jen z videí na Youtube o nasazování Chromebooků v komerční sféře.

Chromebooková učebna

Ve škole totiž nejde jen o přístroje. Ve hře je celková technologie učebny a zde byl a je jasný cíl. Bezdrátové fungování pro žáky i učitele je především požadovaná současnost, nikoli jen plánovaná budoucnost. A tato přidaná hodnota je bezkonkurenční.

Velmi důležitá je správa a pravidelná údržba. Chromebooková učebna (jak jí už běžně říkáme) potvrzuje známé rčení, že nejlepší správce sítě je ten, kterého ve škole nikdo nezná a přitom všechno funguje bez problémů. Za celý rok jsme neřešili ani jeden problém. A to učebna není určena pro výuku informatiky, ale pro ostatní předměty.

Podařilo se nám motivovat dvě další školy, které se vydaly stejnou cestou. A zatím máme kladné reakce. Navíc začleňujeme využití Chromebooků do dalšího vzdělávání pedagogů. Což je pro nás nová výzva. Moc se na ni těším.

A také plánujeme další učebnu.

29-10-2019

Na Timovi
Ve světě