it´s too late to be late again

Články



Micro:bit a Ring:bit Car


Také jste v dětství proháněli auto na dálkové ovládání?

V minulých článcích jsem se snažil ukázat, jak může mikropočítač micro:bit zasáhnout do výuky. Po vlastním jednoduchém modulárním programování událostí, dalšímu propojení s legendární Želvou a zapojení badatelských pokusů konečně došlo i na zábavu. A kam sáhnout smysluplněji než po autíčku, že? Asi nejlevnější varianta se skrývá v zařízení Ring:bit Car.

Za několik stovek dostanete krabičku s rozebraným vozítkem a návodem. Sestavení je jednoduché, jednak je přibližný návod na YouTube, a dále jsou popisky vcelku srozumitelné. Programování má jasný cíl, rozpohybovat autíčko (no autíčko, jde spíše o podivný útvar se dvěma koly a otáčivou kuličkou). Kola jsou ovládána oddělenými serveromotory a tak je řízení velmi citlivé. Pohyb je plynulý a docela rychlý. Je třeba použít tři baterie AAA.

Ring:bit Car
Autíčko a dálkový ovladač

Algoritmus úloh je dán rozšířením RingbitCar, které je v nabídce. Jde především o nastavení serveromotorů a senzorů. Vlastní projekt se do micro:bitu nahrává standardně a autíčko je okamžitě připraveno bavit. Záleží na vás, co budete chtít. Do otvoru lze vložit i fixu a malovat.

Ring:bit Car
Micro:bit a autíčko

Vyzkoušel jsem vozidlo i na dálkové ovládání. Celý program je dokonce přiložen v návodu a je docela jednoduchý. Potřebujete dva micro:bity, jeden signál přijímá, druhý jej vysílá. Tlačítka A, B, A+B dostávají tři způsoby ovládání (otáčení vlevo a vpravo, pohyb vpřed) a už můžete vyjet.

Ring:bit Car
Modul s micro:bitem a serveromotory u kol

Pokud neuděláte chybu, je celý úkol splněn do 30 minut. Výsledek za to stojí, díky mobilitě zařízení jde o výraznou motivační činnost. Pro výuku informatiky nebo podobně zaměřený kroužek je ideální opět díky tomu, že je nutné autíčko sestavit. Plast není klíčový a umím si představit, že je jen otázkou času, kdy si vytiskneme jiný pohyblivý útvar na 3D tiskárně. Podstatné jsou serveromotory a rozhraní Ring:bit. A samozřejmě micro:bit, o něj jde především.

Cena celé sestavy včetně druhého mikropočítače není nijak vysoká, přidaná edukativní hodnota naopak ano. Co třeba závody vozítek podivných tvarů, fantazie zde má velký prostor.

01-09-2019

Na Timovi
Ve světě