it´s too late to be late again

Články



Nebojme se Linuxu, nekouše


Windows nebo Linux - jde o zajímavou alternativu nebo nepřekonatelnou bariéru?

Tučňák Tux Operačním systémem Linux jsem se začal zabývat asi před čtyřmi roky. Jeho sítě mne chytily již dříve, ale odvaha opustit zažité a vyzkoušené Windows stále chyběla. Poté, kdy jsem si přečetl článkek o možné symbióze Linuxu a Windows na jednom počítači, rozhodl jsem se do tohoto zajímavého experimentu jít.
Dalším krokem byl výběr vhodné linuxové distribuce. Vzhledem k tomu, že jsem měl za sebou několik kurzů, kde jsem si oťukával Red Hat, Knoppix a Mandrake, bylo mi to celkem jedno. Hodně mne lákala Suse, ale její cena byla natolik odrazující, že jsem se rozhodl pro Mandrake. Verze MDK 9.0, která byla v té době k dispozici, mne dostala svojí jednoduchostí a snadnou instalací.

Po nějaké době se objevila verze Mandrake 9.2, jejíž recenze byly neskutečně pozitivní. Samozřejmě jsem do ní šel a rozhodně nelitoval. Dlouho jsem tento nadupaný balík programů a aplikací nechtěl opustit, nakonec mne zlomila verze Mandrake 10.1, tu jsem si opravdu oblíbil. Nainstaloval jsem systém na samostatný počítač v očekávání nových příhod.
Tento linuxový balík má stále co říci, přestože se objevily distribuce nové. Je zcela srovnatelný s operačním systémem Windows XP, i když se podle mne srovnává nesrovnatelné. Snad jedině v podobnosti některých běžných programů, kdy jsem zatím našel alternativu pro všechny aplikace z WIN, které jsem zvyklý používat.
Podle mne nemá cenu hledat klady a zápory Linuxu nebo Windows. Svět je okny pohlcen zcela, a zároveň neustále a nekompromisně masírován přes řadu vzdělávacích institucí včetně státních. Což znamená jediné – schopnost pracovat ve Windows patří k předpokládaným základům počítačové gramotnosti. Ale Linux? Ten je podle mne stále pro "fajnšmekry", kteří se nebojí jít do nových věcí a hledat alternativy. Jeho role v oblasti serverů totiž běžného uživatele příliš neoslovuje.
Nedělám si veliké iluze o tom, že ze škol nebo úřadů Windows někdy zmizí. Prakticky existuje jediný důvod, proč by k tomu mělo dojít, což je pořizovací cena. Ta ale rozhodně není prioritou, to vidí každý. Proti tomu stojí jiné faktory, jako například obecně slabá vůle pro změnu, malá znalost Linuxu a očekávané komplikace. Ty jsou samozřejmě i s Windows, zde nám to ale připadá poměrně přirozené. V Linuxu by to byl problém.

Vzpomínám na slova jednoho programátora, který mé první kroky v Linuxu ohodnotil slovy – pokud neopustíš Windows zcela, nikdy do Unixu nemůžeš plně proniknout. Něco na tom je, já je opravdu nikdy neopustil. Přesto jsem si minulý týden pořídil další linuxovou verzi Mandriva 2006. A tak stále učím jiné pracovat ve Windows, a zároveň myslím na to, jak by nám všem bylo krásně s tučňákem Tuxem.

BTW: mé díky za vstup do linuxového světa patří Mandrake a Mandrivě, proto zde uvádím odkaz na jejich české stránky.
>>>>>

01-11-2006

Na Timovi
Ve světě