it´s too late to be late again

Články



Nexus 7 na konci dlouhé cesty


Tablet, který byl ve své době technologickou hvězdou.

Pět let a čtyři měsíce mi slouží malý tablet Nexus 7 (2013). Zařízení s čistým operačním systémem dávno před vznikem platformy Android One zastavilo své aktualizace u verze 6. Takže si můžete udělat obrázek o tom, kolik času už uplynulo k současným upgradům. I když běžně používám větší iPad, vymazlený Nexus považuji za geniálně zpracovanou technologii, která kdysi předběhla svou dobu. Hardware z dílny Asus a software od Googlu.

Značka Nexus znamenala referenční googlovské přístroje, u kterých byl podle mne název zcela zbytečně změněn na Pixel. Tablet nebyl ve své době levný, ale přidaná hodnota byla na dobu před pěti lety v kvalitní hardwarové výbavě. Neuvěřitelně flexibilní zařízení mi přineslo hodně radosti a pohody, díky GPS například cestu po Bretani, stovky napsaných textů, desítky zhlédnutých filmů, skvělý poslech hudby nebo čtení knih.

Nexus 7 (2013)
Tak vypadá zamrzlá obrazovka…

Poslední rok už zlobilo dobíjení, jenže Nexus má i bezdrátové. A to funguje na nabíječce Nokia (ještě z doby Lumia 920) stále výborně. Bohužel, v poslední době se začala sekat přihlašovací obrazovka a restart do továrního nastavení znamená poslední pokus o znovuobnovení, které se nedaří. Paradoxně má pořád velmi slušnou výdrž okolo 2-3 dnů i při mém zápřahu.

Co říct? Asi nejlepší zařízení s Androidem, které jsem si hodně užil. Více než 5 let je pro tento operační systém opravdu dlouhá doba. Tablet jsem denně nosil do školy a používal v hodinách (BYOD). Důležitý společník zahánějící dlouhou chvíli na pedagogických radách i prezentační pomocník při mých seminářích a různých vystoupeních. Přestože mne vždy lákal iPad mini, díky funkčnosti a spolehlivosti Nexusu jsem si ho nikdy nepořídil.

Proč o tom píšu? Protože jsem rád, že se sázka na kvalitu vyplatila. Dnes špičkový tablet s čistým Androidem, bez nadstaveb a za rozumnou cenu na trhu nevidím. Trochu spoléhám na operační systém ChromeOS, který mi v Chromebooku opravdu vyhovuje. V tabletech je ale zatím spíše sporadicky.

17-04-2019

Na Timovi
Ve světě