it´s too late to be late again

Články



O projektovém řízení


I když to tak nevypadá, všechny články jsou hlavně praktické.

Naprostou většinu dovedností v projektovém přístupu jsem se naučil díky literatuře, setkání s profíky a vlastní praxi. V níže uvedených odkazech je předchozích deset kapitol, které ukazují, jak projektové řízení vnímám. Nejde o teoretické definice, ani modelové situace. Spíše jsem se snažil dát systém vlastním zkušenostem, které jsem posbíral za posledních několik let. Každý článek se týká vždy jedné specifikace, kterou by měl projektový manažer znát. Téměř vždy jde o měkké dovednosti, které mají obecné zákonitosti, ale zároveň různé způsoby uplatnění.

Ilustrativní mapa

Vlastně jde kompletně o praxi, která souvisí se školským prostředím. Naprostá většina čtenářů si pravděpodobně řekne, že se nic nového nedozvěděla. Já jsem všechny texty psal hlavně kvůli sobě, potřeboval jsem si některé principy projektového řízení systematizovat. A když už jsem je sepsal, tak proč i nepublikovat, že? Mně celý seriál smysl dává a pokud i vám, jsem rád.

Projektové řízení - ano, nebo ne? (1)
Jak mi v hlavě vzniká projekt (2)
Plánovat se zkrátka musí (3)
Rozpad do dílčích činností (4)
Jak dlouho nám bude realizace trvat? (5)
Projektové řízení financí (6)
Nejste u toho sami (7)
Je důležité spolu mluvit (8)
Reporting není byrokracie (9)
Ke změnám určitě dojde (10)

Úmyslně jsem se snažil vyhýbat technologiím. Jednak jde jen o nástroje, a dále každému vyhovuje něco jiného. Navíc sám nemám jejich strukturu nijak pevnou. Jako základ používám G-suite od Googlu. A stále si rád kreslím myšlenkové mapy, buď v tabletu nebo tužkou. Když použití technologií v projektovém řízení zjednoduším, tak notebook mám pro delší texty nebo tabulky, tablet nejčastěji pro kreslení a stručnější zápisy, mobil pro rychlé poznámky včetně fotek a videa. Při práci v projektech i mimo ně se mi zařízení příliš nepřekrývají, spíše doplňují.

12-01-2019

Na Timovi
Ve světě