it´s too late to be late again

Články



WTF?


Podtitul "Co přinese budoucnost a jak ji přežít" hovoří za vše.

Když podobnou knihu čte člověk mé generace, musí si zákonitě připomenout řadu technologických milníků a na ně navazujících událostí světových i vlastních. A tak znovu píšu svůj první program v Basicu na Commodore 64 a mám pocit, že vstupuji do jiné sféry. O několik let později tvořím první databázi a žasnu, jak v ní vše do sebe krásně zapadá. Po dalších letech instaluji první linuxovou distribuci a cítím se jako rebel jdoucí proti proudu. Následuje první web, vlastní publikační systém, první administrace LMS, …

Autor knihy Tim O’Reilly bilancuje minulost a odhaduje budoucnost. Nemýlí se, jeho zkušenost a rozhled dávají technologiím smysl. A nejen jim, jde o ekonomické dopady, vztahy mezi generacemi, důležitost vzdělání nebo zásadní rozhodnutí. Věta "my se učili programovat tak, že jsme řešili konkrétní problémy" nostalgicky připomíná dobu prvních školních počítačů a jednoduchých matematických algoritmů.

Snad proto mi stále doznívá citace z knihy, která trefně vystihuje, proč jsem ji přečetl jako jeden velký příběh. Budoucnost se neděje náhodou, nýbrž se odvíjí od konkrétních rozhodnutí konkrétních lidí.

24-11-2018

Na Timovi
Ve světě