it´s too late to be late again

Články



iPhone a dlouhá expozice


Fotografování mobilem může být velmi kreativní.

Už jste zkoušeli fotit iPhonem na dlouhou expozici? Pokud ano, nepokračujte, nejspíš bych vás nudil. Ale jestliže ne, z výsledku budete mít určitě radost. Asi bych měl začít tím, že potřebujete iPhone, který umí Live foto, což je typ 6S a novější (včetně SE). Dál už je to snadné. Tedy technicky, poté totiž nastupuje role fotografa. Nejdříve ale pořízení snímku.

Vyfotíte tekoucí potok v Live režimu. Princip spočívá v automatickém uložení několika záběrů před vaší expozicí a po ní. Vznikne krátká série, která je v pohybu. V aplikaci Fotky se objeví složka Live Photos a v ní váš snímek. Posuňte displej nahoru a vyberte úpravu Dlouhá expozice. To je vše.

Vypadá to jednoduše, že?

Podobným způsobem nasekáte spoustu fotek, načež získáte dvě zkušenosti. Jednak budete mít většinu na jedno brdo a vlastně ani nevíte, která se vám opravdu líbí. Mnohdy dosáhnete toho, že jemný závoj, který tekoucí voda vytvoří, vypadá ve statickém okolí jako fotomontáž. Druhá zkušenost je o stabilitě. Doporučuji využít samospoušť, stačí nejkratší čas (3 s). Ruka se vám uklidní a neměnné okolí potoka je ostřejší. Samozřejmě to řeší stativ, ale kdy jej jako mobilní fotografové máme u sebe?

Několik ukázek (iPhone SE)
Záběry u potoka jsou pro dlouhou expozici ideální, čtvrtá fotografie ještě více zjemňuje klidnou hladinu velké vodní plochy. Poslední snímek sice vypadá jako nepovedený, jde ale o záměr.

Dlouhá expozice

Dlouhá expozice

Dlouhá expozice

Dlouhá expozice

Dlouhá expozice

09-09-2018

Na Timovi
Ve světě