it´s too late to be late again

Články



Chromebook a Google Keep (9)


Nástroj, na který se zvyká snadno a rychle.

Za jeden z nejlepších nativních programů Windows považuji Poznámkový blok. Mám jej v každém počítači s tímto operačním systém připnutý na liště a používám k rozpracovanému krátkému textu. Vyhovuje mi, že neformátuje, že naopak jakékoli styly rozbije a je samozřejmě velmi rychlý. V Chrome OS mi podobná aplikace chybí, nicméně existuje jiná velmi užitečná - Google Keep. Její výhody jsou veliké včetně mobilní verze.

Začnu mobily a tablety. Ve storech program naleznete zdarma. Vyžaduje googlovský účet, u Androidu jej máte, u iOS si ho vytvořte. Po přihlášení hned funguje. Aplikace je přehledná a nabízí dva způsoby zobrazování poznámek - řádky, nebo nesymetrické tabulkové uspořádání podle délky textu. Google Keep skvěle synchronizuje, pokud jej máte na více zařízeních, budete spokojeni.

Google Keep na Chromebooku

V Chrome OS je aplikace samostatně k instalaci, což je skvělé. Mohu si ji totiž opět připíchnout na lištu (tzv. poličku) a mít k ní neustálý a rychlý přístup. Otevírá se do samostatného okna, což je bezvadné. Keep je samozřejmě opět synchronizován. Jedete v autobusu, máte nápad, rychle si jej poznamenáte a doma otevřete v Chromebooku.

V případě Google dokumentů, tabulek nebo prezentací nabízí další skvělou vlastnost. V Nástrojích vyvoláte Keep jedním kliknutím a aplikace se otevře jako svislá postranní lišta vedle textového okna. Využití je asi zřejmé - poznámky, osobní komentáře, odkazy, příprava seznamů, … (tato možnost není dána jen Chromebookem, nabízejí ji i prohlížeče v jiných operačních systémech, pokud používáte G-suite).

Google je ve vývoji trochu nevyzpytatelný a již se stalo, že některé aplikace přestal podporovat. Věřím, že u Keep to nehrozí, návykovost je vysoká a oblíbenost rovněž. V případě, že program používáte v mobilu, pro Android je ideální. U iOS zase velkou konkurencí pro Poznámky.

13-08-2018

Na Timovi
Ve světě