it´s too late to be late again

Články



Problém tří těles


"Probudit nás může jen někdo zvenčí."

Vždycky jsem si říkal, jestli existuje nějaká hranice mezi sci-fi a fantasy. Kdy vlastně zaškatulkovat příběh do jedné nebo druhé skupiny. Všimněte si, že jsem nezvolil vylučovací rozdělení. Když se totiž podíváte do kategorií různých vydavatelství, zjistíte, že jednu knihu zařazují do obou. A román Problém tří těles je tomu modelovým příkladem.

Spojení autorova vnímání Číny jako státu, kde se lidská svoboda skloňuje velmi opatrně, s bezhraničním a neomezeným světem počítačové hry Trisolaris působí dost podivně, pro někoho možná i chaoticky. Ale nemylte se, příběh má jednoznačný tah na branku. Autor Liou Cch -Sin přesně věděl, kam se chtěl dostat, některé nápady jsou excelentní. Myšlenka tří sluncí je totiž nadčasová a nápad s jejich vzájemným zakrytím geniální. Stejně jako vliv na stabilitu života. Kdekoli.

Fyzika, na které celá kniha stojí, je sice trochu zmatená, ale zároveň docela pochopitelná. Dokonce bych ji v ní viděl velkou míru popularizace. A právě propojení reálných prvků novodobých dějin s obdobími Aristotela, Newtona nebo Einsteina je místy až vtipné. Velikáni opravdu působí groteskně, rozhodně ne jako autoři slavných teorií. Občas máte pocit, že autor jde záměrně proti nim.

Výborný příběh je ochucen východní filozofií a hodně originální. Konečně po nějaké době počteníčko, které jsem si užil.

01-08-2018

Na Timovi
Ve světě