it´s too late to be late again

Články



Video fyzika na řece


Zkušenost pro fyzikálně laděné applisty.

Aplikaci Vernier Video Physics v iOS mám opravdu rád. Byla jedním z důvodů, proč jsem si kdysi pořídil iPad. Stříhání fyzikálního videa je bezvadná zábava, protože zpracováváte záznam reálné situace, žádnou simulaci. I když jsou vlastně všechny filmy na jedno brdo, lze si se zpracováním docela pohrát. A hlavně celý proces probíhá na tabletu, počítač k tomu nepotřebujete.

Nejdříve krátká vzpomínka. První videa jsem sestavoval v aplikaci, která umožňovala pouze ruční krokování. I celkově byla sice revoluční, ale ve srovnání s dneškem hodně manuální. Docela úmorná práce, pokud jste chtěli hezký graf. Dnešní verze je komfortní a nabízí automatické trackování, které je skvělé. Ale pozor! Při posledním videu jsem se chytil do pasti a o tom je nová zkušenost.

Záznam trackování

Byl jsem u řeky a mobilem cíleně natočil krátkou plavbu výletního člunu. Řeka je nad jezem, takže téměř bez pohybu a loď se pohybuje relativně rovnoměrně přímočaře. Doma jsem se pustil do práce ve Video Physics a najednou to přišlo. Trackování je sice výborný nástroj, nesmí se mu ale do cesty dostat nějaký porost, navíc díky větru v pohybu. Kdykoli jsem se dostal k tenkému kmínku, zápis se zastavil a při pokračujícím pohybu se řídil stromkem.

Zmatený zápis

Co z toho plyne, je zřejmé. Pokud budete podobný pohyb snímat, dejte si pozor na nenápadné překážky. Je zvláštní, že podobných videí jsem natočil docela dost a takto si naběhl poprvé. Právě v tomto případě mne to docela mrzí, protože šlo o dobrý experiment. Video (v odkazu pod článkem) jsem dokončil se zkráceným záznamem a se zkušeností, kterou tímto předávám dál.
>>>>>

02-06-2018

Na Timovi
Ve světě