it´s too late to be late again

Články



Cesta Steva Jobse


"Tým je víc, než součet lidí v něm."

Nevím, kolikátou knihu o Jobsovi čtu, ale zatím jsem měl štěstí, že se žádné neopakovaly. Náměty ano, ale struktura a hloubka záběru byly pokaždé jiné. Kdykoli jsem o nějaké psal, vždy to bylo spíše o pocitech než o obsahu. Teď to je podobné, u některých příběhů jde jen o odlišnou osobní zkušenost. Velmi subjektivní, ale o to cennější.

Kniha vyšla ještě v době, kdy Steve Jobs žil, mně se dostala do rukou až nyní. Je to zajímavé, autor Jay Elliot, který Jobse důvěrně znal, vlastně věděl, že to bude číst. A také závěr knihy je posazen do nedávné přítomnosti. Nedělám si velké iluze o objektivnosti obsahu, ale nevadí mi to. Příběh prvních iPhonů a iPadů jsem docela prožíval a připomenutí uplynulých let je příjemné.

Jde o nový pohled. Například applovské období Johna Sculleyho vyznívá jinak, než bývá prezentováno. Role Markkuly příliš vidět není a ani Steve Wozniak není na velkém počtu stran. Jobs je představen v mnoha známých i neznámých situacích, řada z nich je docela věrně zachycena v některém z filmů. Není líčen jako nekompromisní workoholik, ale spíše jako leader a motivátor.

Potěšilo mne, že velká pozornost je věnována období iPodu. Již několikrát jsem napsal, že to je nejzajímavější produkt, který v Cupertinu vznikl. Mám jeden z roku 2009 a i přes starý systém (iOS 4) funguje bezvadně. A způsob, jakým si Steve Jobs podmanil hudební průmysl, asi nikdy neomrzí.

14-08-2017

Na Timovi
Ve světě