it´s too late to be late again

Články



Běh mezi svatými (1)


Rozcestí u obrázků svatých patronů - směr Krudum a Horní Slavkov.

Když jsem před dvěma roky narazil v lese na ikonu s motivem svatých, moc jsem nechápal důvod jejího umístění. Během několika dalších dnů jsem objevil další a začal pátrat, o co vlastně jde. Dnes už to je jasné, obrázky vznikají v jedné loketské galerii a vracejí do našich lesů starou tradici. Rozcestí u obrázků svatých patronů. K dnešku jich je deset, jejich místa jsou zajímavě rozložena ve dvou směrech.

Mapa ve směru do Dvorů

Nejblíže je kousek pod vrcholem blízkého Robiče obrázek se sv. Františkem. Je umístěn mimo hlavní stezku k vrcholu tak, že upozorňuje na pěšinu vedoucí k vyhlídkové cestě nad Loktem. O několik stovek metrů dál při cestě do Dvorů u malého altánku pro pocestné na vás čeká sv. Jakub.

Patron sv. František
Patron sv. František

Pokud se vydáte z Lokte do lesa přes Supí potok, asi po 3 km dojdete k rozcestí mezi Dvory a cestou ke kostelu sv. Mikuláše. Přímo nad Kamenitým potokem je obrázek se sv. Ludmilou. Oba směry jsou skvělé běžecké trasy ve střední krosařské náročnosti. Tento obrázek byl první, na který jsem při jednom běhu narazil.

Patron sv. Mikuláš
Patron sv. Mikuláš

Po dalších 3,5 km u odbočky ke kostelu sv. Mikuláše se na vás z obrázku dívá… Kdo? Samozřejmě sv. Mikuláš. Symbolizuje excelentní cíl mnoha trailů od Sokolova, Horního Slavkova i Lokte a je nejblíže trase z Hruškové.
To nejlepší vás ale čeká po dalším kilometrovém brutálnějším stoupání. Pokud vyběhnete nebo vyšlapete až na vrchol k rozhledně Krudum, uvítá vás sv. Václav. Tato ikona je asi nejdál od Lokte, okolo 8 km.

Pokračování: Běh mezi svatými (2)

12-09-2016

Na Timovi
Ve světě