it´s too late to be late again

Články



Responzivní design profesionálně


Autor: Tim Kadlec
Vydal: Zoner Press, 2014

Responzivní design profesionálně Když si přečtu, že dnešní koncepce v tvorbě webových stránek není o nich, ale o systémech, musím si logicky říct, že jsme na dalším stupni designové evoluce. A právě tento trend tvoří osu celé knihy. Umět si odpovědět na otázku, zda dnešní nové technologie mají na webdesign vliv, který se vyplatí sledovat.

Vývoj je opravdu rychlý, ještě nedávno stačilo vytvořit novou mobilní verzi webu, umístit ji pod subdoménu (nejčastěji jako m.domena.cz) nebo do podadresáře a na stránky dát na tuto zpravidla úspornější verzi odkaz. Jsem na tom stejně, i když mně šlo spíše o vytvoření samostatné webové aplikace (outdoor-loket.eu vs. outdoor-loket.eu/mobil).

Dneska je ale požadavek jiný. Uživatel by neměl být obtěžován rozhodováním nad vybranou alternativou a očekává vhodnou verzi uzpůsobenou mobilnímu prohlížeči. Nejlépe hodně podobnou klasické verzi, aby i další prvky vnímal automaticky, zejména navigaci. Podíváte-li se na nejznámější české portály na mobilu, určitě se v nich neztratíte. Publikace je přesně o tomto přístupu.

Takže zpět k ní a pěkně na přeskáčku!

Responzivní obsah vlastně naznačuje, co má/nemá být v mobilním zařízení zobrazeno. Zde nejde o formu, nicméně je třeba si uvědomit, že rozsáhlé texty mohou být na svisle orientovaném displeji zařízení do ruky demotivující. Pokud jsou důležité, co třeba souvislý text rozsekat na menší vizuálně oddělené úseky?

Vytvořili jste skvěle fungující rychlý web, který díky fixnímu umístění CSS bloků na notebooku nebo tabletu (asi na šířku?) vypadá stále stejně, je přehledný a vše funguje výborně? Tak se na něj podívejte na mobilu, popř. na menším tabletu na výšku. Divné, že? Řešení je ale docela jednoduché, stačí použít plovoucí layout, aby se stránka přizpůsobila prohlížeči v zařízení. Paradoxně by stačilo dávat webu minimální úpravu designu, HTML si svojí strukturou z velké části pomůže samo.

Mediální dotazy pomáhají řešit situace, kdy je třeba dát webu nějaká pravidla. Významný je viewport neboli viditelná část prohlížeče. Má své zobrazovací rozměry a v současné době musíte počítat s tím, že mobil může mít rozlišení displeje Retina, nebo FullHD. Víte, co se stane při přiblížení či oddálení stránky s počtem zobrazovaných pixelů?

U podobných publikací není jednoduché posoudit jejich přínos, protože se jedná o téma technologicky i sociálně živé. Dnes si nějakou odbornou knihu koupíte a zjistíte, že už je zastaralá. U této to naštěstí nehrozí, kromě skutečnosti, že se dobře čte, má i výukově laděnou strukturu. Ukázky kódu jsou stručné a názorné, nic na několik stran. A hezké citáty na začátku kapitol.
>>>>>

17-01-2016

Na Timovi
Ve světě