it´s too late to be late again

Články



Vysočina běžců ráj


Každá nová trasa je výzvou i zážitkem zároveň.

Je období horka jaké nepamatuji a my se chystáme na dovolenou do kopcovité vysočiny. Pro mne je tato moravská oblast světem dvou částí oddělených dálnicí. Nad ní lehce bludné Žďárské vrchy kde jsme byli před dvaceti lety, a svět pod dé jedničkou, který mi připadá zabydlenější a klidnější. Náš cíl? Okolí Třebíče a Jihlavsko.

Chystám se na běh hned první večer po celodenním šlapání, ale teplota v 18 hodin je stále okolo 33 stupňů. Díky geniální radě majitelky penzionu se nám daří koupání v řece Jihlavě, která na rozdíl od Ohře má tolik vody, že se koupačka mění v regulérní plavání na pomyslné počty bazénů. Po takovém ochlazení nelze nevyběhnout, a tak jdu na to. Kam? Skoro je to jedno, krajina je prošpikována cyklostezkami v mnoha směrech, stačí jen obout boty hned před vraty.

Běh na Třebíčsku

Nezapomínám na láhev s pitím. Překvapivě ale moc nepiji, tělo se nějak samo reguluje a k občasným hltům se spíše nutím. Za několik minut ani to ne, voda již má teplotu čaje, a tak si průběžně polévám hlavu. Už jste zkusili teplou sprchu ve třiceti stupních? Opravdu zážitek, ochlazení žádné, naštěstí pocit mokrých vlasů má taky něco do sebe.

Běh na Třebíčsku

Dobíhám k místu zvanému Červený mlýn a místo abych se vzorně držel stinné cyklostezky, vydávám se po stoupající silnici mezi poli k horizontu. Samozřejmě po celou dobu na přímém slunci, navíc v absolutním bezvětří. Výhledy v mírně kopcovitém terénu jsou nádherné, kýčovité kontrasty barev od modré oblohy přes čerstvě posekaná strniska až po stále zelenou kukuřici se rozprostírají do daleka a mne běh opravdu baví. Ano, to je úplně něco jiného než naše loketské lesy. Ne hezčí, ale jiné, plné slunce a padavých jablek podél cesty. Kamkoli se rozhlédnu, nabízí se mi cíl v podobě nějaké vesnice.

Nakonec se otáčím v Petrovicích a volím stejnou trasu zpátky. Teplota sice neklesá, ale začíná lehce foukat. Možná proto mám při doběhu docela zajímavý čas, i když ten mi je docela ukradený. Neuvěřitelně dobité baterie a zasloužená chuť na jihlavského Ježka jsou skvělým bonusem běhání po vysočině. A taky představa, že minimálně ještě jeden podobný výběh během dovolené dám. I přes to otravné horko.

15-08-2015

Na Timovi
Ve světě