it´s too late to be late again

Články



Vynikající redakční web phpRS


Asi nejpoužívanější publikační systém u nás láká především komplexní nabídkou, úplnou českou lokalizací a kvalitním manuálem.

Další redakční systém, který zde představuji, je phpRS. Umí všechno, co běžný uživatel potřebuje, má velmi pěkný design a vynikající administrátorské rozhraní. A je zdarma. Jde totiž o projekt, který je šířen prostřednictvím GNU licence. Autorem je Jiří Lukáš, provozovatel webu Supersvět.cz.

Design webu
Princip designu je v nabídce několika šablon a připravených prvků. Můžete si vytvořit dvousloupcový, třísloupcový nebo n-sloupcový layout, podle toho, co váš web potřebuje. Do jednotlivých sloupců si nastavíte bloky, které uznáte za vhodné, některé jsou opět připravené v šablonách. Jestliže to nestačí, další bloky i sloupce si vytvoříte sami. Vzhled stránek řídí externí soubor s kaskádovými styly, který je řešen velmi moderně. K dispozici jsou na webu autora i jiná témata, která design změní. Chcete-li, můžete si jej upravit podle sebe a tento soubor s css předělat. Je to pěkná a zajímavá práce, vytvoříte si velmi osobité stránky, které nepůsobí šablonovitě.

Administrátorské rozhraní
Intuitivně zpracované prostředí je snadno pochopitelné a editovatelné. Vše funguje na bázi textových odkazů, žádné zbytečné grafické prvky a poměrně široká nabídka, která vám umožní vytvořit si web podle vlastních představ.
Ediční činnost je rozdělena na administrátora, redaktora, autora a čtenáře, s tím, že jim můžete určovat práva. Do systému zavedete redaktory, které chcete a zbytek je již na nich. Zároveň ale nemohou využívat všech možností administrace celého webu, což je v pořádku. Čtenáře je možné rozdělovat do skupin (levels). Prostředí úzce souvisí s designem webu, nicméně, zde ke všemu přistupujete modulárně, vybíráte si z přednastavených nabídek. Systém pravděpodobně předpokládá, že webový programátor a administrátor mohou být různé osoby a u toho druhého nepožaduje žádnou znalost HTML ani CSS.

Technické řešení
Web funguje na bázi PHP a MySQL, což je pochopitelné, neboť systém je k dispozici zdarma. Já si nahrál soubor phprs.sql do databáze (35 tabulek), a poté zkopíroval celý adresář phprs na server. Víc nebylo potřeba. Na serveru localhost je možné si v klidu všechno připravit a na internetový server nahrát hotový celý web.
Podpora systému phpRS je vynikající. V odkazu Supersvět.cz – phpRS dokumentace je kompletní manuál, který stačí k tomu, abyste celý redakční web zvládli bez problémů.

Na webu autora najdete přehled všech dosavadních uživatelů phpRS, kteří se k němu hlásí, seznam je opravdu velmi dlouhý. Je v něm, mimo osobní a různé spolkové weby, také řada škol i úřadů. Osobně si myslím, že právě pro ně je díky své dynamičnosti a jednoduchosti vytvořen skvěle. V každém webu by měl být uveden odkaz na phpRS jako minimální způsob poděkování autorovi. Je celkem jedno, zda v textové nebo obrázkové podobě, popř. formou reklamního banneru.

20-05-2006

Na Timovi
Ve světě