it´s too late to be late again

Články



Responzivní webdesign Okamžitě


Autoři: Craig Sharkie, Andrew Fisher
Vydal: Computer Press, 2015

Responzivní webdesign Responzivita webů je v dnešní době opravdu žádoucí. Rozmanitost rozlišení malých mobilních displejů potřebuje přizpůsobení struktury webových stránek. Těm se stále častěji začíná říkat webové aplikace, což je vcelku odpovídající, pokud jde o komplexní řešení. Jestliže plánujeme systémové postupy, jiná možnost už ani není. A jak říká autor této knihy, začít se má mobilní verzí. Je to logické, snadněji se doplňuje, než odebírá.

Publikace je skvělá především díky své stručnosti. Naprostou většinu uvedených rad najdete i v jiných knihách, ale většinou jako součást jiných témat zaměřených hlavně na HTML5 a CSS3. Responsive design je potom uváděn jako jeden z možných výstupů. Tady je to obráceně. Cílem je změna webu a uvedené platformy jsou potřebné nástroje. Velká výhoda je v dostupnosti, všechna prostředí jsou k dispozici zdarma pod libovolným operačním systémem a s okamžitou zpětnou vazbou.

Prakticky jde o čtyři oblasti - fluidní mřížky, adaptivní obrázky, zobrazovací média a strukturovaný obsah. Dobrá flexibilita je dána splněním všech kritérií, kterým je ale třeba rozumět. Nejsou složitá a k dispozici máme i frameworky, které řeší kromě uvedeného také typografii a další prvky. Popis v knize je opravdu stručný, ale pokud s weby máte zkušenosti, víc nepotřebujete. Důležitý je obsah, mně vyhovuje, že právě vytvářím mobilní verzi stránek outdoor-loket.eu, a tak s chutí zkouším doporučené postupy testovat. O přidané hodnotě responzivního webu nemá cenu diskutovat, je zřejmá z každého zobrazení v mobilním prohlížeči.
>>>>>

05-04-2015

Na Timovi
Ve světě