it´s too late to be late again

Články



OneNote nebo Evernote?


Pro mne docela složité rozhodování, které prostředí mi více vyhovuje.

Nechci zde popisovat strukturu těchto webových zápisníků, ale spíše svoji cestu k nim. I když si uvědomuji, že srovnávám různé přístupy, není to stěžejní problém. Ten vidím především v rozhodnutí, která platforma je pro můj styl práce smysluplnější.

Podstatné je, že webový záznamník mi vyhovuje svojí přístupností, přičemž požaduji multiplatformní aplikaci. Díky profesní potřebě vidět uživatelsky do více operačních systémů používám na tabletech, mobilu i počítačích různé systémy. V nabídce byl donedávna excelentní právě Evernote. Forma záznamu se sice v různých systémech liší (např. v iOS pro použití kreslícího pera je aplikace Penultimate), ale to nevadí. V mnou požadovaném rozsahu je zdarma a do 60 MB měsíčně jsem se vždy pohodlně vešel. Například scannování vizitek považuji za komfortní nabídku, v iOS bohužel opět přes další aplikaci (Scannable). Ale v Androidu i WP dostanete vizitky do úložiště přímo, jenom si pro ně vytvoříte vhodnou stránku (tzv. notebook).

Když před nedávnem Microsoft rozhodl o uvolnění své aplikace OneNote, jednak zdarma, a dále pro více platforem, docela mne zaskočil. Funkčnost v iOS i Androidu je totiž výborná a vzhledem k nejužívanějšímu zařízení, tj. mobilu s OS Windows Phone, mám nelehký úkol zvážit smysluplnost využití do budoucna. Struktura OneNote je totiž hodně podobná myšlenkovým mapám, jenom v textové podobě. Mně tato forma zápisu vyhovovala vždy více a zápisník umožňuje členění do tří úrovní (Blok - Oddíl - Stránka). I zmíněné vizitky mohu ukládat na jedno místo jednoduchým scannováním. V rámci OneDrive nabízené 30 GB prostoru v cloudu asi jen tak nevyčerpám.

Téměř to vypadá, že je rozhodnuto. Bohužel, výkonnější Lumie mají tendenci fyzicky růst, kdežto já bych kvůli sportu vítal úhlopříčku okolo 4". Navíc se mi vždy líbily telefony BlackBerry, kde Evernote běhá výborně a OneNote vůbec. Opravdu složité rozhodování.

23-02-2015

Na Timovi
Ve světě