it´s too late to be late again

Články



Html5 okamžitě


Autorky a autor: Tiffany B. Brown, Kerry Butters, Sandeep Panda
Vydal: Computer Press, 2014

Html5 okamžitě Kdykoli dostanu knihu, která má v názvu "něco okamžitě", mám trochu obavu, že půjde o nějakou referenční příručku plnou hesel a definic. Kupodivu již druhá publikace, kterou jsem vyzkoušel, mne přesvědčila o opaku. Je totiž sestavena velmi dobře a čtivě a je použitelná například pro samostudium. Přiložené hotové skripty jsou ke stažení na stránce pod článkem. Je vidět, že autorský tým má s tématem zkušenosti a ví, co předkládá.

Hodně mne překvapil záběr knihy. Neklouže jen po povrchu, ale docela podrobně se věnuje oblastem se silnou motivací, například grafice včetně křivek nebo formulářům a jednoduchým událostostem, pro které jsou naprogramované. Kromě obsahu je důležitá i forma. S tou se autoři vyrovnali hodně dobře, takže je slušná šance, že po ní programátoři webů a webových aplikací rádi sáhnou. Ono jde především o HTML5 samotné, bez ohledu na to, co někde vychází. O co je HTML starší, o to je aplikační směr zajímavější. Někdejší Jobsova snaha o vymýcení technologie Flash z tabletů a mobilů docela vychází, o HTML5 je velký zájem a praktické využití nezpochybnitelné.

Knihu doporučuji všem zájemcům o programování pro webové prostředí. Výhoda HTML5 je v multiplatformosti, což je zajímavé zejména pro vzdělávání ve školách. Poměrně provokativní forma BYOD (Bring Your Own Device) je totiž reálná jen v prostředí otevřeném a přístupném, bez ohledu na rozhraní uživatele. HTML5 se nabízí jako poměrně jednoduchá cesta a snadno dostupná možnost.
>>>>>

16-11-2014

Na Timovi
Ve světě