it´s too late to be late again

Články



333 tipů a triků pro Android


Autor: Martin Herodek
Vydal: Computer Press, 2014

333 tipů a triků pro Android Android jako operační systém je třeba vnímat ve dvou rovinách. V té základní jde o systémové nastavení funkcí, které jej řídí. Sem patří aplikace, které mají funkční vztah k hardware, například baterie, jas, bezdrátové sítě nebo úložiště. Toto základní prostředí může vypadat různě podle výrobce zařízení, nicméně uvedené aplikace zde určitě najdete. V druhé rovině se jedná o uživatelské programy, jejich instalace, provoz a odstraňování dat nebo programu samotného.

Kritici Androidu pro něj často používají přirovnání ve stylu balast, zavirování, pomalost, nepřehlednost, apod. Já tvrdím, že to pravda není, ale zároveň souhlasím, že bez pochopení způsobu fungování Androidu je asi pro uživatele vhodnější iOS nebo Windows Phone. Svoji zkušenost opírám především o tablet Nexus 7 (2013), který stále považuji za nejlepší zařízení, které na Androidu vzniklo.

Co to je vlastně čistý Android? Prý právě prostředí v Nexusech, ale tak to není. Jde pouze o grafické rozhraní, které je velmi jednoduché a hlavní (některé neodinstalovatelné) aplikace patří Googlu. Čistý systém je systémově níže a nazývá se Android Open Source Project. Z něj mohou vyrůst operační systémy dokonce nezávislé na Google.

Konečně se dostávám ke knize. V uvedených 333 radách najdete cestu k uživatelské úpravě systému i k práci s aplikacemi. Systémově jsou jednotlivé části velmi dobře řazeny, začíná se nastavením a účty, poté se přechází na aplikace a bezdrátové sítě. Autor se hodně věnuje práci s textem, což je dobře, neboť Android má několik výborných aplikací pro psaní. Google Keep pro rychlé poznámky je hodně povedený prográmek a má i desktopovou verzi. Nejlepší je ale aplikace Google Dokumenty, která je použitelná i offline s pozdější synchronizací.

U tabletů a mobilů hraje velkou roli cloudové úložiště. U Androidu v googlovském pojetí je k dispozici Google Disk, který neslouží pouze jako skladiště souborů, ale nabízí také online kancelář. Ta je propojena se zařízením tak, že je v podstatě jedno, jestli používáte prohlížeč nebo staženou aplikaci (Google Docs). Přístroj vám pomáhá s organizací času, umožňuje komunikovat, užívat si hudbu a filmy, číst knihy nebo maximálně využívat GPS. Tipy ke všem těmto činnostem v uvedených 333 návodech najdete také.
>>>>>

18-10-2014

Na Timovi
Ve světě