it´s too late to be late again

Články



iOS 8 na mých zařízeních


Jak se starší hardware vypořádá s novým systémem?

Applovská zařízení používám dvě - iPad 2 a iPod touch 5. generace. Nevlastním iPhone, takže veškeré zkušenosti s novým systémem a jeho použitím na uvedených technologiích opírám pouze o ně. A první reakce je, že velikost aktualizace je sice pod 1 GB, pro její běh ale potřebuji okolo 5 GB dočasného volného místa.

Hned v úvodu je třeba zmínit, že mne povýšení na nejnovější operační systém pro iPad 2 hodně překvapilo. Buď je jejich počet stále tak vysoký, že je Apple nechce radikálně odříznout, nebo možná očekává, že předpokládané komplikace namotivují uživatele ke koupi nového přístroje. Nebo jen chce nabídnout pocit, že iPad 2 byl velký vizionářský krok dopředu, který stále nebyl překonán, pouze prochází postupnou evolucí. (S čímž docela souhlasím.)

Došlo ke zpomalení systému? Ano, částečně. Očekávám brzkou aktualizaci, která nebude pouze napravovat chyby, ale trochu jej umravní pro starší hardware, Pokud někdo tvrdí, že je systém stále stejně rychlý, nemá pravdu. Vypnul jsem parallax efect, velký rozdíl ale nevidím. Proč tedy upgrade? Jednak se okamžitě aktualizovaly některé aplikace třetích stran pro iOS 8 a upozorňování na ně je hodně otravné. Dále jsem byl opravdu zvědav, kde ta hranice snesitelnosti je.

Asi největší zpomalení je u prohlížeče Safari. Díky animaci navigačního rozhraní (používám záložky) a způsobu načítání (dlouho nic a najednou se stránka načte) máte pocit, že reakce jsou opožděné. Tady asi nejvíce pomohlo vypnutí pohybových efektů. Subjektivně bych řekl, že úspornější kód je rychlejší, to se ale při dnešních rychlostech obtížně hodnotí.

A co iPod touch? Díky tomu, že hardwarově vychází z iPhonu 5, je celé prostředí velmi svižné. Dokonce to vypadá na delší výdrž baterie, což se ukáže v terénu při focení a natáčení. Přidané aplikace jsou stejné jako u iPadu a nic zásadnějšího nepředstavují, resp. jsou pro mne zbytečné. Už jsem psal, že iPod touch považuji za nejgeniálnější jablečné zařízení, kterému k dokonalosti chybí pouze GPS. Na rozdíl od mobilů představuje paradoxně větší nezávislost. Když se vybije (někdy i po týdnu), není třeba propadat komunikační beznaději. A navíc je designově zajímavější. Takže iOS 8 mu rozhodně nic na funkčnosti neubírá.

04-10-2014

Na Timovi
Ve světě