it´s too late to be late again

Články



App Inventor


Vytvořte si vlastní aplikaci pro Android
Autoři: David Wolber, Hal Abelson, Ellen Spertus, Liz Looney
Vydal: Computer Press, 2014

App Inventor Programování mobilních aplikací je lákavé. Primární otázkou je samozřejmě vhodný operační systém, pro který chceme něco vytvářet. A pokud si vybereme, tak v jakém prostředí? Chceme programovat nějaký produkt nebo se pouze učit? Pro zajímavost: velmi chytlavá platforma v operačním systému iOS (Apple) je Codea. Jde o program, který po instalaci do iPadu obsahuje několik hotových aplikací. U každé z nich je zároveň list s kódem, kde si můžete zkoušet a hrát. Podstatné je, že velmi jednoduše měníte vzhled i události, a tak si vytváříte programovací návyky.

Pokud vás ale láká nejrozšířenější systém Android, je třeba si uvědomit, že v základě jde o Open Source platformu. Velkou roli zde hraje programovací prostředí a jeho přístupnost, protože dává otevřenému kódu nějaká pravidla. A když něco podobného vznikne, proč nevytvořit nadstavbu, která nevyžaduje znalost programovacích jazyků, ale zaměřuje se na algoritmizaci? Přesně to se v podobě App Inventoru podařilo. Online prostředí vyžaduje googlovský účet, za to ale získáte zdarma nástroj, který nabízí objekty, programovací procedury, jednoduché skládání událostí i připojení média souborů.

Zde musím upozornit na nepříjemnost, která je zásadní. Český překlad je letošní, kdežto kniha byla napsána v roce 2011. Odkazy na laboratoř Google již neplatí, resp. vás přesměrují na stránky MIT (Massachusetts Institute of Technology), kde se prostředí dále vyvíjí. Přesto se nenechte odradit, výsledek za to stojí. Mně se nakonec podařilo rozchodit emulátor v PC až po několika pokusech, kdežto na připojeném tabletu s Androidem to přes wi-fi bylo okamžité. Zkusil jsem jednu ilustrační aplikaci sestavit a vše fungovalo správně.

Zpět k publikaci. Poté, když si zvyknete na puzzle systém sestavování událostí a budete umět používat přednastavené objekty (nápisy, tlačítka, apod.), můžete se začíst do mnoha hotových a velmi povedených projektů. Jakýkoli z nich vám udělá radost. V knize najdete postup, jak dostat vytvořenou aplikaci do svého mobilu nebo tabletu. A možná se rozhodnete podle vzorových schémat sestavit vlastní dílko, kterým se budete moci ve svém mobilu nebo tabletu pochlubit.

Kniha má sice v záhlaví uvedeno "…bez znalosti programování…", ale to je samozřejmě nadnesené. Je pravda, že zde nepřijdete do styku s kódem, ale programování je především o algoritmickém myšlení, nikoli o konkrétní platformě.
>>>>>

17-08-2014

Na Timovi
Ve světě