it´s too late to be late again

Články



Jez a běhej


Směřujeme za nějakou vidinou, ale jestli ji dosáhneme či nikoli, to je sice důležité, ale ne nejdůležitější.

Scott Jurek patří mezi nejuznávanější a nejlepší ultramaratónce na světě. Jeho víra v běh a zdravý způsob života je tak silná, že při čtení knížky nebo sledování videa na YouTube dostáváš chuť něco z toho vyzkoušet. Svoji kariéru prezentuje jako cestu, kde vlastní úsilí a vytrvalost je důležitější než talent. Prakticky na každé stránce mám pocit, že s něčím bojuje, že si krok po kroku klade stále vyšší mety.

Jez a běhej

Je zapřísáhlým veganem a jeho ortodoxní nároky na zdroj jídla jdou daleko nad rámec chápání většiny lidí. Asi také skvěle vaří, ostatně mu v jeho přístupu k životu ani nic jiného nezbývá. Každá kapitola obsahuje nějaký recept na velmi netradiční jídlo. Zkusil jsem jich několik přečíst, ale vrcholně mne nebavily. O to více jsem si užil jeho závodění. Parádní čtení, které mne po delší době vyprovokovalo k zajímavému výběhu.

Před dvěma roky jsem četl Born to run, kde se Scott Jurek objevuje také. I on se ve své knize vrací k památnému závodu v Měděných kaňonech a je příjemné si to připomenout v jiném pohledu.

A závěr knihy? Ukázka vnitřní síly, kdy s přibývajícími roky a zkušenostmi nastupují nové životní priority. Kdy to, co bylo včera důležité, dnes ustupuje novým výzvám. Kniha je i o prohrách a impulsech, které hledáme a nacházíme v mnoha dalších činnostech. Scott Jurek je najít dokázal.

10-08-2014

Na Timovi
Ve světě