it´s too late to be late again

Články



Jediná věc


Autoři: Gary Keller, Jay Papasan
Vydal: BizBooks, 2014

Jediná věc Podtitul knihy je překvapivě prosté tajemství výjimečných výkonů a jde údajně o bestseller č. 1 podle Wall Street Journal. Mne podobná prohlášení příliš neberou, jednak jsem většinu uvedených rad slyšel již mnohokrát, a dále jde v řadě případů o hodně iluzorní představy. Je to trochu netypická personálně laděná příručka, kterou si umím představit jako podpůrný materiál různých manažérských kurzů. Nicméně i přes tento názor jde o publikaci napsanou dobře a čtivě. Klást si jednoznačné cíle, které mají tah na branku a jsou efektivní, umí málokdo. A protože působím ve školství, mohu jen konstatovat, že zde je tento přístup prakticky nepoužitelný.

U většiny rad jsem se pokoušel je situovat do realizace evropských projektů. K nápadu mne přivedly tzv. šablony, které by mohly být vzorem pro všechny podobné texty. Samozřejmě negativním, způsob, jakým je prezentována neefektivita a plýtvání lidským potenciálem, by mohl být zdrojem pro mnoho autorů. Snažil jsem se v tomto směru najít i příklady, které by chytré nápady podpořily. Bohužel...

Sice jsem uvedl, že většina rad není nijak překvapující, kniha je ale velmi dobře sestavena. Výborné jsou obrázky, neboť grafická schémata, která vyjadřují zásadní úvahy, jsou přesně podle mého stylu. Lehce komiksový nádech jednotlivé kapitoly hodně občerstvil, podobné kresby vydají za mnoho slov.

Po přečtení poslední kapitoly jsem se sám sebe zeptal, která myšlenka mi přišla nejzajímavější? Vcelku v tom mám jasno, ta o stanovení priorit. Kouzelné slůvko, které má neobyčejně silný psychologický dopad. A nejlepší publikovaný citát? Při rozhlédnutí kolem sebe jednoznačně tento: "Je-li neuspořádaný stůl znakem neuspořádané mysli, čeho je potom znakem prázdný stůl?" (Albert Einstein).
>>>>>

01-07-2014

Na Timovi
Ve světě