it´s too late to be late again

Články



Vhodný systém pro tablety a mobily v roce 2014?


Téma, o kterém se v poslední době mluví zejména ve spojitosti se vzděláváním.

Články Ondřeje Neumajera sledují trend v mobilních moderních technologiích a jejich využití ve škole. Doporučuji je přečíst, neboť pokládají zajímavé otázky. Jednou z nich je vhodný operační systém, zejména pro tablety. Já dělící čáru mezi ně a mobily nedělám, protože trable i výhody jsou přenositelné na oba typy zařízení. A můj dřívější názor se posouvá k otevřeným platformám podobně jako kdysi u počítačů.

iOS
S tímto systémem pracuji od roku 2009 a verze iOS 2.2. Především díky iPodu Touch 2. generace, který mám dnes vyměněn za pátou vývojovou řadu. Dále používám dva roky iPad 2, nyní se systémem iOS 7.1. Nikdy jsem neměl iPhone. Operační systém je relativně rychlý i na starším hardware a vyznačuje se vysokou stabilitou. Grafické rozhraní je i přes nový design trochu nudné, uživatele ale nezatěžuje žádnou činností navíc. Pokud bych si měl dnes vybrat, nejvíce mne oslovuje iPad mini s Retinou. Velikost i rozlišení odpovídá požadavkům na moji běžnou činnost v terénu.

Serverová podpora je dvojí a velmi kvalitní: iCloud a Fotostream totiž synchronizují soubory z kancelářského balíku a fotografie mezi všemi zařízeními pod jedním ID. To umožňuje například focení iPodem/iPhonem a následné úpravy snímků v iPadu. iOS nabízí dostatečné využití aplikací Google, částečně i Microsoftu.

Windows Phone
Velmi dobře propracovaná strategie Microsoftu vystavěla svůj systém na zkušenostech s jinými platformami a na uživatelských požadavcích (jeho problém s opožděností nehodnotím). Zejména mladičká verze Windows Phone 8 je vyzrálá a spolehlivá. Používám Nokii Lumia 920 téměř rok a zatím nedochází k žádným nešvarům. Operační systém je vyladěný, aplikace dostupné a spolehlivé, výdrž telefonu nevyžaduje žádné resety ani speciální úpravy. Kromě běžných funkcí používám mobilní Sports Tracker a Endomondo, obě aplikace fungují spolehlivě. A pokud ne, problém je spíše v GPS.

Velký nedostatek vidím ve slabé podpoře aplikací od Googlu, které používám dlouho. Ty microsoftí jsou spolehlivé a intuitivní, mám je ale spíše jako alternativu právě k mobilu. Cloudové prostředí OneDrive je komfortní a v komunikaci s mobilem bezchybné. Možná ale zbytečně moc propracované. Pokud bych měl některou aplikaci vyzdvihnout, tak jednoznačně dnes již muliplatformní OneNote.

Android
Před dvěma roky jsem dal přednost iPadu především kvůli nevyzrálosti Androidu. Nyní Android 4.4 již třetí měsíc používám na tabletu Nexus 7 (2013) a nestačím zírat! Systém je rychlý, intuitivní a stabilní. Bohužel ale někdy také plný překvapení, navíc vyžaduje nemalou dávku průběžné péče. Občasná nečekaná zátěž baterie u některých procesů nemá odůvodnění, je ale fakt, že náprava je snadná. Odměnou je prostředí plné aktivních widgetů (ty spíše nepoužívám) nebo zástupců, které spolehlivě a rychle spouští jiné aplikace.

Výhodou Nexusu je čistý Android, osobně nemám nadstavbu výrobců rád, protože uživatelské pseudopohodlí si umí vybrat svoji daň. Jednak zatěžuje paměť a zvyšuje spotřebu (jde vlastně o neustále běžící aplikaci), a dále tím trochu zabíjí otevřenost platformy. Z hlediska podpory jde o systém Google, což u jeho aplikací znamená výraznou podporu. Cloudové služby Google Drive jsou excelentní a mají velký záběr. Strohost prostředí mi docela vyhovuje.

Nejdůležitější je prohlížeč
Samostatným tématem a zároveň nejdůležitější aplikací jsou nativní internetové prohlížeče. Pokud bych je měl srovnat podle mých zkušeností u mobilů a tabletů, tak nejvíce mi vyhovuje Safari, poté Internet Explorer a nejméně Google Chrome. Nejde ani tak o stabilitu a rychlost, ty jsou srovnatelné, ale o organizaci prostředí. Safari a Chrome skvěle synchronizují záložky, Explorer má jednoduchou nabídku, která je docela efektivní. Žádný z nich neumí domovskou stránku, ale pamatují si poslední otevřené. (I když prý jde o užitečnou vlastnost, mně příliš nevyhovuje.) Zobrazovací kvalita všech tří prohlížečů je vynikající, zde vede Google Chrome, což je ale hlavně zásluha rozlišení displeje.

19-03-2014

Na Timovi
Ve světě